Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A hobbitok vitaminhiányban szenvednek

Gondoljunk jobb szívvel Smaugra, a sárkányra, ejtsünk egy könnycseppet Gollamért, és öleljünk meg egy orkot. Ha néha-néha rávették volna magukat, hogy megkóstoljanak egy kis salátát vagy füstölt lazacot, és néhány percre befeküdtek volna egy szoláriumba, talán a történelem is kegyesebb lett volna hozzájuk.

Legalább is erre a következtetésre jutott a Medical Journal of Australia karácsonyi kiadásában megjelent különleges kutatás, mely szerint J.R.R. Tolkien A hobbit című művének gonosz szereplői azért veszítettek az emberekkel szemben, mert vitaminhiányban szenvedtek. A napfény kerülése, a szegényes és egyhangú, időnként romlott húst is tartalmazó étrendjük miatt szervezetükben kevés volt a D-vitamin, ami kulcsfontosságú a csontegészség és az izomerő szempontjából.

Az ötlet az Imperial College London kutatójától, Nicholas Hopkinsontól és fiától, Joseph-től származik, akik a szaklap karácsonyi számában megjelent tanulmányhoz részletesen elemezték történet szereplőinek életfeltételeit, szokásait és étrendjét. Ezen információk segítségével határozták meg a karakterek D-vitamin szintjét, amit a szervezet a bőrünket érő napfény hatására termel, illetve az olyan élelmiszerekből pótol, mint például az olajos halak, a tojás és a sajt.

Az elemzés szerint A hobbit főhőse, Zsákos Bilbó, D-vitaminban gazdag, változatos étrenden élt, és bár a föld alatt lakott, házának voltak ablakai, és szívesen üldögélt a kertjében a napon. A gonosz szereplők viszont idejük nagy részét sötétben töltik, és étrendjük egysíkú és szegényes.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/hobbitok