Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Mitől szenvednek az ötvenen túliak?

A legújabb kutatások szerint minden hatodik 50 év feletti az ízületi gyulladás egyik rendkívül fájdalmas fajtájától, állandósult lábfájdalmaktól szenved - ez a korábbi szakértői becsléseknél jóval magasabb előfordulási arány.

A Keele Egyetem tudósainak felül kellett vizsgálniuk korábbi elképzeléseiket, miután megvizsgáltak 5000 láb-osteoarthritisben szenvedő pácienst. A vizsgálatok szerint a betegség nők körében gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál, és főleg azokat érinti, akik idejük nagy részét kétkezi munkával töltik. A betegség az ízületek körüli gyulladás, valamint a porcok sérülése és a lábduzzanat miatt okozhat komoly problémákat. Sőt, bizonyos esetekben meg is nyomoríthatja a pácienst - a betegek háromnegyede ugyanis saját bevallása szerint még a napi teendőit sem képes elvégezni az osteoarthritis miatt. 

A lábfej osteoarthritises megbetegedése sokkal gyakoribb, és sokkal komolyabb problémákat okozhat, mint korábban gondoltuk - nyilatkozta Dr. Edward Roddy, a kutatás vezetője - Bár már régóta tudjuk, hogy a lábban lévő ízületeket is megtámadhatja az osteoarthritis, a korábbi vizsgálatok mégis inkább a csípő és a térd körüli területekre koncentráltak. A láb ízületeinek gyulladásos megbetegedéseit górcső alá véve azonban egyértelművé vált, hogy a probléma sokkal elterjedtebb és komolyabb, mint gondoltuk. Szerettük volna, ha ezzel az orvosok és más egészségügyi dolgozók is tisztában vannak, mivel ebben a korcsoportban, úgy tűnik, az osteoarthritis jelenti a lábfájdalom egyik leggyakoribb okát - tette hozzá a szakember.

Ez egy rendkívül fontos tanulmány- nyilatkozta Anthony Redmond professzor, az Arthritis Research UK szóvivője - Tudjuk, hogy idősek esetében a lábfájdalom rendkívül súlyos gondokat okozhat, de az orvosok hajlamosak az ilyen panaszokat az öregedés természetes velejárójaként kezelni. Ebből a tanulmányból azonban kiderült, hogy ugyanaz a betegség, ami leggyakrabban a csípőt és a térdet érinti, a lábakat is megtámadhatja. Ha szeretnénk ötven éves kor felett is megőrizni a vitalitásunkat, legalább olyan komolyan kell vennünk a lábfájdalmat is, mint a többit."



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/labfajas-otven