Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A férfiakat is érintheti az emlőrák

Egy négygyerekes testépítő férfinél mellrákot diagnosztizáltak miután edzés közben felfedezett egy csomót a jobb mellbimbóján.

Az Egyesült Királyságban élő ötvenéves Phil Clarke a csomó észrevétele után azonnal orvoshoz fordult, ahol legnagyobb megdöbbenésére kiderült, hogy mellrákja van, ami a nők körében 130-szor gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál, akiknél mindössze 100 000-ből egynél jelentkezik. „Nagyon megdöbbentem a diagnózison – számolt be róla férfi -, hiszen egészségesen étkeztem, nem dohányoztam és rendszeresen mozogtam, ráadásul a mellrákot főleg a nőkhöz kapcsolják az emberek. De ez is mutatja, hogy a betegség bárkinél jelentkezhet.” A vizsgálatok kimutatták, hogy a férfinél minden bizonnyal egy hibás gén okozta a rákot, amit édesanyjától örökölhetett, akinél 18 évvel korábban szintén mellrákot diagnosztizáltak.

Mr. Clarke mellbimbóját egy műtét során eltávolították, hogy megszabaduljon a tumortól, és még további öt éven át kell gyógyszereket szednie, illetve rendszeresen ellenőriztetnie is kell magát. A férfi fontosnak tartja, hogy férfitársai figyelmét felhívja arra, hogy ez a betegség nem válogat és bárkire lesújthat, ezért elvállalta a részvételt egy jótékonysági divatbemutatón, ahol 23 nő társaságában fog végigvonulni a kifutón, akik mind sikeresen vették fel a harcot a mellrák ellen. "Segíteni akarok a többi férfinak abban, hogy ne féljenek orvoshoz fordulni, ha kell, hiszen ezzel az életüket menthetik meg. Én is nagyon féltem, de ma már örülök, hogy élek és minden egyes napot értékelni tudok” – összegezte tapasztalatait a férfi.

Az Egyesült Királyságban évente 350 férfinél diagnosztizálnak mellrákot, akiknél a betegség a mellbimbó mögött található mellszövetekben alakul ki. A leggyakoribb tünet az egyik mellben tapasztalt kemény csomó megjelenése, illetve időnként a mellbimbó elváltozása. A rák nagyobb arányban fordul elő azok között, akik már elmúltak hatvanévesek, túlsúlyosak, illetve akiknél a családban már jelentkezett a betegség. A kezelés általában a tumor eltávolításából, majd gyógyszeres terápiából áll. A túlélési arány a férfiak körében rosszabb, mint a nők esetében, aminek elsősorban az az oka, hogy előbbiek kevésbé figyelnek oda a mellrákkal kapcsolatos jelekre, így többnyire később diagnosztizálják náluk a betegséget.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/emlorak-ferfiak-is