Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Mi fokozhatja a fogkrém hatékonyságát?

A triklozán nevű antibakteriális vegyületet és egy kopolimert, a triklozán nyál által történő kimosását gátló anyagot tartalmazó fluoridos fogkrémek rendszeres használata a The Cochrane Library hasábjain megjelent áttekintés szerint csökkenti a lepedékképződést, az ínygyulladást és a fogínyvérzést.

Biztosak vagyunk abban, hogy a triklozán és a kopolimer hozzáadása a fluoridos fogkrémekhez további előnyökkel fog járni a lepedékképződés, a gyulladás, a vérzés és a fogszuvasodás megakadályozása tekintetében – nyilatkozta a tanulmány társszerzője, Philip Riley, a Manchesteri Egyetem kutatója.

A fogszuvasodás és az ínygyulladás a fogvesztés fő okai közé tartoznak. Mindkét rendellenességet a lepedékképződés okozza, vagyis a fogak felszínén megtelepedő baktériumok filmrétege, amely kezelés nélkül periodontitiszhez (fogágybetegséghez) vezethet. A fogínybetegség e súlyosabb formája fájdalommal és a fog elvesztésével járhat. A Cochrane Oral Health Group kutatócsoportja harminc publikált tanulmányt elemzett a triklozánt és kopolimert tartalmazó fluoridos fogkrémekről.

A kombinált adatok elemzéséből az derült ki, hogy az ilyen fogkrémek a lepedékképződés 22 százalékos, az ínygyulladás 22 százalékos, a fogínyvérzés 48 százalékos, és a fogszuvasodás 5 százalékos csökkenését okozzák a csak fluoridot tartalmazó fogkrémekhez viszonyítva. Arra azonban nem találtak elegendő bizonyítékot, hogy a triklozán/kopolimer nagyobb mértékben csökkentené a fogágybetegség előfordulását, mint a csak fluoridot tartalmazó fogkrémek. A szakértők beszámolója szerint sem a triklozán, sem a kopolimer nem járt adverz reakciókkal.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/hatekonyabb-fogkrem