Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Lenyelhető gyomorballon

A Nagy-Britanniában forgalomba került új gyomorballont kapszula formában lehet lenyelni, és a gyomorban fújódik fel.

A többi gyomorballonos kezeléstől eltérően az Obalon nevű eszközhöz nincs szükség invazív sebészeti beavatkozásra. A páciens egy tíz perces eljárás keretében lenyel egy nagyméretű kapszulát, amely a leeresztett ballont tartalmazza. A kapszula egy csőhöz van rögzítve, és amint a kapszula a gyomorba jut, a ballont alma méretűre fújják fel. A kapszula felszívódik, a csövet pedig a szájon át eltávolítják.

A ballon a gyomor felső részén helyezkedik el, és teltségérzést biztosít a páciens számára, amitől remélhetőleg kevesebbet eszik, és lefogy. A kísérletekben a betegek 30 nap után kaptak egy második ballont, és a 60. nap körül van lehetőség egy harmadik ballon beültetésére, a fogyás és a teltségérzés mértékétől függően. A kezelési idő végén, néhány hónap múlva, a ballonokat leeresztik, és egy járóbeteg beavatkozás keretében eltávolítják. A betegek legfeljebb 90 napig tarthatják magukban a ballont, de a fejlesztők azt remélik, hogy a kezelés segít nekik olyan életmódbeli változtatásokat tenni, amelyeket a ballonok eltávolítása után is fenn tudnak tartani.

Az Obalon kétballonos kezelése jelenleg csak magánellátásban érhető el, 2 995 font (kb. 1 100 000 forint) áron. Olyan betegeknek szánják, akik nem elég túlsúlyosak ahhoz, hogy alkalmasak legyenek TB-támogatott fogyókúrás műtétre. A Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban végzett kísérletek azt mutatták, hogy a kapszulás ballon segítségével a betegek átlagosan 7,5 kilogrammot fogytak 12 hét alatt.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/gyomorballon-kapszula