Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Aki többet tud, többet felejt

A tudósok szerint az idősebbek mentális képességei nem rosszabbodnak az idők során, egész egyszerűen csak tovább tart nekik felidézni a történéseket, mivel agyukban sokkal több információ található, mint a fiatalokéban.

Vannak szakértők, akik úgy gondolják, az idősek agyának legalább olyan nehéz dolga van, mint a számítógépeknek, ha egy szinte teljesen tele lévő merevlemezről kell valamilyen információt lehívniuk. A kutatók szerint az agy lassulása nem egyenlő a kognitív képességek romlásával. "Az emberi agy működése az idő előrehaladtával lelassul - nyilatkozta Dr. Michael Ramscar - De ez teljesen normális, hiszen agyunknak egyre több információt kell eltárolnia. Az idősek agya nem gyengül el. Épp ellenkezőleg: az idősek egyszerűen csak többet tudnak, mint a fiatalok."

A német Tübingen Egyetem tudósai létrehoztak egy számítógépet, amit úgy programoztak be, hogy adott mennyiségű információt olvasszon magába, valamint új szavakat és parancsokat is tanuljon meg. Amikor a számítógép végzett, körülbelül úgy teljesített a kognitív teszteken, mint egy átlagos fiatal felnőtt. Amikor azonban a számítógépet akkora információmennyiségnek tették ki, amekkorával egy ember az egész élete során találkozik, a számítógép elkezdett egy idős emberhez hasonlóan teljesíteni a teszteken, vagyis gyakran lassabban reagált, de természetesen nem azért, mert a számítási kapacitása csökkent. Mindössze arról volt csak szó, hogy mivel az információmennyiségtől az adatbázis megnőtt, a számítógépnek sokkal több adatot kellett feldolgoznia, ami tovább tartott. "Ha valakinek csak két születésnap dátumát kell észben tartania, egyértelmű, hogy emlékezni fog mindkettőre - nyilatkozta Dr. Ramscar - Azonban ha élete során 2000 embernek jegyezte meg a születésnapját, előfordulhat, hogy 10-ből csak 9-re fog tökéletesen emlékezni, de ez nem azt jelenti, hogy agyi képességei csökkentek volna."

A mostani vizsgálati adatok segíthetnek megmagyarázni, hogy az idősebbek gondolkodása miért tűnhet lassabbnak, és miért feledkezhetnek meg az idősek olykor egy-egy dologról, vagy tennivalóról. A tudósok szerint ráadásul a kognitív tesztek alapvetően a fiatalok agyára vannak kalibrálva. Van például egy feladat, aminek során különböző, egymáshoz nem köthető szavakat kell párban megjegyezni. Ez az idősebbeknek nehezebben megy, mivel ők életük során megszokták, hogy ez a két szó (például a nyakkendő és a keksz) soha nem fordul elő együtt. A kutatás részletes leírása a Journal of Topics in Cognitive Sciences című tudományos szaklapban olvasható.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/idosebb-gondolkodas