Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Ahol focival kezelik a férfiak elhízását

A futballmérkőzéseken való részvétel kiváló mód a férfiak túlsúlyának csökkentésére – derül ki egy friss skót tanulmányból, amelyet a The Lancet című szakfolyóiratban tettek közzé.

A kutatás során 374 elhízott focirajongót hívtak meg, hogy vegyenek részt egy 12 hetes programon, amely a helyi futballklub edzésein való részvételre irányul. Egy évvel később az érintettek átlagosan 5 kilogrammal voltak könnyebbek a szintén 374 várólistára tett társukhoz képest. A glasgow-i kutatók úgy vélik, hogy igazán „férfibarát” fogyókúrás módszert sikerült felfedezniük. A résztvevők mindkét csoportja – tehát 748 fő – egészséges táplálkozásra, valamint a megfelelő testsúly elérésére és megtartására vonatkozó tanácsokat kapott; ám csak a felük vett részt a futballedzéseken. A kísérlethez 13 helyi fociklub csatlakozott: Aberdeen, Celtic, Dundee United, Dunfermline Athletic, Hamilton Academical, Heart of Midlothian, Hibernian, Inverness Caledonian Thistle, Kilmarnock, Motherwell, Rangers, St Johnstone és St. Mirren.

A 12 hetes programban mért fogyás után a résztvevők csaknem kétötöde egy évvel később is olyan súlyt tartott, ami legalább 5 százalékkal kisebb volt a kiinduló értéknél. „A megfelelő testsúly elérése és megtartása, valamint a diéta gyakran női dologként jelenik meg a köztudatban, természetesen tévesen. Emiatt viszont sok férfi nem akar részt venni a rendelkezésre álló programokban” – magyarázta a társszerzőként közreműködő Kate Hunt professzor, a Glasgow-i Egyetem munkatársa.

A megfelelő körülmények között azonban úgy tűnik, hogy a férfiak is szívesen karcsúsodnak. „A résztvevők szerettek hozzájuk hasonlókkal egy csoportban lenni: a hasonló érdeklődési kör és a hasonló egészségügyi problémák eleve biztosították a közös témát. Az is tetszett nekik, hogy a stadionnak a közönség számára hozzáférhetetlen részét használhatták” – tette hozzá Dr. Hunt.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/fogyni-focival