Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Zseniális új eszköz válthatja az inzulininjekciót

A gél hordozóanyagú inzulint tartalmazó, karóra nagyságú eszközt sebészi úton ültetik a hasüregbe. Amikor a vér glükózszintje megemelkedik, a zselé folyékonnyá válik, és inzulint enged a testbe – éppúgy, ahogy a megfelelően működő hasnyálmirigy tenné. A vércukorszint helyreállásával a gél ismét megkeményedik. A klinikai teszt várhatóan 2016-ban kezdődik.

z inzulininjekciók hamarosan a múlt homályába veszhetnek az új találmánynak köszönhetően. A brit szakértők által készített eszköz mesterséges hasnyálmirigyként enged inzulint a véráramba. A hasüregbe ültetve mindig az éppen szükséges mennyiséget juttatja a szervezetbe. Az eszköz inzulinkészletét kéthetente kell feltölteni a bőrön át kivezetett csövön keresztül. A technológia a leicesteri De Montfort Egyetem szakérőinek munkáját dicséri. Állításuk szerint ez jelentősen javíthatóvá válik a betegek életminősége, hiszen nem maguknak kell gondoskodniuk az inzulinpótlásról. „Találmányunk nemcsak, hogy a kézzel adagolt inzulininjekciót teszi feleslegessé, de azt is biztosítja, hogy a tökéletes adag kerüljön kibocsátásra minden alkalommal. Az ilyen hatékony glükózszint-szabályozás hozzájárul az egészségügyi kockázatok minimálisra csökkentéséhez. Rendkívül közel vagyunk a klinikai tesztek megkezdéséhez. A diabétesz óránként több mint egymillió fontba (azaz 368 millió forintba) kerül az államnak, s annak java a szövődmények miatt szükséges terápiára kell” – magyarázta Joan Taylor professzor.

Az embereken végzett tesztelés várhatóan 2016-ban kezdődik, s a kutatók remélik, hogy az első államilag finanszírozott beültetésekre egy évtizeden belül sor kerül. A mesterséges hasnyálmirigy minden inzulinfüggő 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő páciensen segíthet, illetve olyan 2-es típusú változattal élőkön is, akiknek napi injekciózásra van szükségük.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/inzulin-beultetve