Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Életveszélyes az illegális abortusz-tabletta!

Szakértők arra az ijesztő jelenségre hívják fel a figyelmet, miszerint a teherbe esett tinédzser lányok szüleiktől való félelmükben, olcsó, recept nélkül kapható abortusz-tablettákat szereznek be az interneten keresztül, mellyel azonban sokszor saját életüket is veszélyeztetik. Ezek a tabletták bárki által könnyen beszerezhetőek, ám ha nem megfelelő adagolásban szedik be, halált is okozhatnak.

A legtöbb gyógyszer Indiából érkezik, ahol a jogi kiskapukat kihasználva sokan házilag állítják elő a jól ismert orvosságok különféle verzióit, akadnak azonban olyanok, melyeket Kínából hoznak, ahol különféle bűnbandák készítik ezeket mindenféle szabályozás vagy minőségi ellenőrzés nélkül. Ann Furedi, a Brit Terhességi Tanácsadó Szolgálat ügyvezető igazgatója nagyon aggasztónak tartja, hogy sokan ezeket az illegális módszereket tartják egyetlen megoldásnak arra nézve, hogy terhességüknek véget vessenek, miközben Észak-Írország kivételével az abortusz az egész Egyesült Királyságban ingyenesen és biztonságosan hozzáférhető bárki –még a tinédzserek – számára is egészen a terhesség 24. hetéig.

A legnagyobb veszély ezekkel az ismeretlen forrásból beszerzett gyógyszerekkel az, hogy nem világos, milyen dózisban szedhetőek, így aztán számtalan mellékhatást – erős vérzést, a méh elfertőződését vagy akár vérmérgezést - is okozhatnak. Azok a nők egyébként, akiknél tablettával – akár legális forrásból hozzáférhetővel is - vetnek véget a terhességnek, kétszer nagyobb eséllyel szorulnak később kórházi kezelésre, mint azok, akiknél műtéti beavatkozásra került sor, ráadásul Nagy-Britanniában a tabletta bevezetése óta két ezzel összefüggő haláleset is nyilvánosságra került.

A szakemberek úgy vélik, még jobban tudatosítani kellene az ország lakosságában, hogy akár háziorvosuk tudta nélkül is bárki ingyen igénybe veheti az abortusz-szolgáltatásokat, ugyanakkor az illegális tabletták népszerűségének terjedése arra is figyelmeztet, hogy minden ezzel kapcsolatos szigorító intézkedés csakis arra készteti a nőket, hogy saját kezükbe vegyék az egészségüket, és akár a törvényt is megkerülve, de megoldást találjanak problémáikra. A kutatók úgy vélik, számos nő azért is dönt inkább a tabletta mellett, mert így egyedül az otthonában véget vethet a terhességének anélkül, hogy erről bárki tudomást szerezne, sokan ugyanis szégyellik, ami történt velük és félnek attól, hogy környezetük megbélyegezné őket, ha kiderülne, mit tettek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/illegalis-abortusz