Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Philip Seymour Hoffman halála: miért olyan veszélyes a heroin?

A jelek szerint heroin túladagolás vetett véget Philip Seymour Hoffman színész életének február 2-án, éppen úgy, ahogyan sok más függő esetében. Bár a rendőrség még vizsgálja az esetet, a valószínűsíthető heroin túladagolás felveti azt a kérdést, vajon miért olyan halálos kábítószer a heroin.

Könnyű túladagolni a heroint, mert a heroin nagyon erős vegyület, és ezt az összetevőt alig szabályozzák. Amikor tehát valaki heroint fogyaszt, nem lehet 100 százalékig biztos abban, mit vesz magához – magyarázta Dr. Scott Krakower, a Glen Oaks-i Zucker Hillside Kórház addiktológus szakértője. Ha valaki túl sok heroint fogyaszt, az hamar életveszélyessé válhat, mert a kábítószer elnyomja az agy légzésért felelős területeit. Ennek következtében a légzés lelassul vagy teljesen leáll, ezért széndioxid gyűlik fel a vérben, és végül beáll a halál.

Krakower szerint a másik ok, amiért a heroin ilyen sok áldozatot szed az, hogy injektálható. „Az emberek felszippanthatják, vagy intravénásan is beadhatják maguknak a heroint” – mondja a szakértő. „Mindkettő veszélyes, de ha intravénásan használják, még veszélyesebb, mert így jut a leggyorsabban a véráramba.” Az is számít, hogy ha valaki egyedül fogyaszt túl sok heroint, gyakran elájul, majd meghal. Ha viszont mások is vannak körülötte, észrevehetik a túladagolást, és kihívhatják a mentőket.

A heroin túladagolás legtöbb esetében más anyagokat, például alkoholt vagy kokaint is kimutatnak az illető szervezetében. Az alkohol, és valószínűleg más anyagok fogyasztása bizonyítottan csökkenti a halálos túladagoláshoz szükséges heroin mennyiségét. Krakower azt is elmondta, hogy sok heroinfogyasztó korábban vényköteles gyógyszerektől függött. Gyakori, hogy más függőségben szenvedő emberek átváltanak a heroinra, mert a heroin olcsóbb, és intenzívebb élményt nyújt. Amint egyszer kipróbálják, máris függővé válnak.

Hoffman esetében az igazságügyi orvosszakértő boncolásából fog kiderülni, valóban túladagolás történt-e, de a színész nyilvánosan bevallotta, hogy más kábítószerfüggőkhöz hasonlóan végigjárta a rehabilitációtól a visszaesésig tartó rögös utat. „A függőség egy örök körforgás” – magyarázta Krakower. „Vannak hullámhegyek és hullámvölgyek, ezért fontos, hogy a remisszió alatt is részesüljön a függő kezelésben, mert ilyenkor is hajlamos lehet a visszaesésre.” Ennek ellenére sokaknak sikerül, és évekig tiszták vagy józanok maradnak. Különösen akkor sikerül, ha önsegítő csoportokba járnak, és fenntartják személyre szabott kezelésüket.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/heroin-veszelyei