Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A józanság árt az egészségünknek?

Valószínűleg sokan vannak, akik február elején az egész havi absztinencia után először nyúltak a pohár után. Az ünnepek utáni önmegtartóztatásnak rengeteg híve van, és emiatt lehetséges, hogy sokan az egész januárt egyetlen korty alkohol nélkül vészelik át. Vannak azonban szakértők, akik szerint ezzel sokkal többet ártunk egészségünknek, mint a mértékletes ivással.

Charles Bamforth professzor, a Kalifornia Egyetem munkatársa szerint a rendszeres és mértéktartó alkoholfogyasztásnak jótékony egészségügyi hatásai vannak, amikről nem érdemes lemondani. "A rendszeresen, kis mennyiséget ivóknak sokkal jobbak az életkilátásaik, mint az absztinenseknek - nyilatkozta Bamforth professzor - A mértéktartó alkoholfogyasztás ugyanis jótékony hatással van a szívre és a vérkeringésre."

A 'Beer, Health and Nutrition' című könyv szerzője ugyanakkor igyekezett leszögezni, hogy a túlzott alkoholfogyasztás minden esetben káros."A kulcs a mértékletesség. Nagyon tévednek azok, akik azt hiszik, hogy az egész évi mértéktelen alkoholfogyasztás káros hatásait egy hónap absztinenciával ki lehet váltani. Az a legjobb, ha az ember egész évben mértéktartóan fogyaszt alkoholt. A sör például különösen egészséges, hiszen olyan tápanyagokat tartalmaz, amik a szervezet megfelelő működésének szempontjából elengedhetetlenek. A sörben az a legjobb, hogy alacsony az alkoholtartalma, és teljesen természetes alapanyagokból készül, így nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, B-vitaminokat és étkezési szilikont, ami a csontokra is jó hatással van. Ezért is mondják a sörre, hogy folyékony kenyér."

A Campaign for Real Ale nevű fogyasztói szervezet munkatársai üdvözölték a professzor nyilatkozatát, és megerősítették, hogy a sör valóban jótékony hatással lehet az egészségi állapotra, különösen az idősebbek esetében. "A mértékletes alkoholfogyasztás jótékony hatásai segíthetnek megmagyarázni, hogy miért élik meg boldogan a nyugdíjas korukat azok az emberek, akik hetente egyszer-kétszer lejárnak a kocsmába legurítani pár sört - nyilatkozta Colin Valentine, a szervezet elnöke - Továbbá számtalan kutatás bizonyította, hogy a társasági életnek is rengeteg egészségügyi előnye van, és ugyanúgy hozzájárul az általános jó kedélyállapothoz, mint a fizikai tényezők. Az ember lemegy a kocsmába, és megiszik pár sört a barátaival: ezzel biztosan sokkal jobban jár, mintha csak otthon ülne magányosan."



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/jozansag