Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Ígéretesnek tűnik az új vérhígító

Állatkísérletek alapján az antitest típusú alvadásgátló nem fokozza a vérzések kockázatát – olvasható a Science Translational Medicine február 5-i számában.

A vér fokozott alvadása az érpályát eltömítő vérrögökhöz vezet, mely a lokalizációtól függően szívrohamot, tüdőembóliát, vagy akár agyi infarktust okozhat – gyakran fatális következményekkel. Az ilyen betegeknél úgy nevezett vérhígító készítményeket (leggyakrabban heparinszármazékokat) alkalmaznak, melyek az alvadási folyamatot gátolják. Azonban a véralvadás egy igen precíz egyensúlyra van beállítva, így a gátlás vérzéses következményekhez vezethet, ami szintén életveszélyes állapotot idéz elő.

vDr. Alvin Schmaier professzor és a Case Western Reserve (Cleveland, Egyesült Államok) munkatársai az életveszélyes vérrögök gátlására egy új megközelítéssel próbálkoztak: a kísérleti nyulak szervezetébe injektált antitesteket megakadályozták megelőzték a vérrögösödést anélkül, hogy vérzéses szövődményeket okoztak volna. A kísérletsorozat akár egy újfajta gyógyszer megjelenését is eredményezheti. Magát a szert intravénásan kell alkalmazni, és az antitest a XII-es véralvadási faktorhoz kötődik, és annak aktivitását blokkolja. A következő lépésben a munkacsoport 3F7 névre hallgató antitest humán tesztelését tervezi.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/veralvadas-verhigitas