Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Ének segíti egy Down-szindrómás kislány fejlődését

Egy Down-szindrómás kislány egészséges kortársaihoz képest is hatalmas fejlődésen ment keresztül annak köszönhetően, hogy szülei születése pillanatától kezdve naponta énekelnek neki.

Simon és Jo Kent már akkor is énekeltek a ma hétéves Evie-nek, amikor ő még édesanyja méhében volt, és a lány ma már egészséges osztálytársainál is jobban tud olvasni. Evie a helyesírást és a számolást is énekelve sajátította el, és szülei szerint ebben nagy szerepe van annak, hogy az éneklés mellett nagyon sok Mozartot is hallgatott a család, ami a szakértők szerint jótékonyan hat az agyra.

Amint arról apja beszámolt, kiskorában öltözködés, mosakodás és altatás közben is mindent utasítást énekelve közöltek lányukkal, akin ma már a tanárok is csak ámulnak, mennyi mindenre képes önállóan. A pár, akinek Evie mellett egy négyhónapos csecsemőjük is van, a huszadik terhességi héten tudta meg, hogy lányuk Down-szindrómával fog világra jönni. Innentől kezdve igyekeztek mindennek utána járni, hogy a lehető legtöbb segítséget megadhassák lányuknak.

Mivel Evie lyukas szívvel született, nehezen evett és nagyon aluszékony volt, így már ekkor énekléssel igyekeztek őt ébren tartani szülei. Az otthonukban is folyton szólt a zene a gyerekdaloktól kezdve a legfrissebb slágerekig bármi, és ez nagyban ösztönözte a kislányt a leghétköznapibb tevékenységekre is, legyen az öltözködés vagy éppen bilizés, mivel szülei igyekeztek mindig az alkalomhoz illő dallal motiválni őt. Evie édesanyja beszédterapeuta és nagyon örül, hogy lánya mind a beszéd, mind az olvasás terén hatalmas eredményeket ért el, zenész és szövegíró édesapja pedig arra büszke, hogy kislánya mennyire szeret énekelni, és akár még iskolai ünnepségeken is szívesen fellép.

Joe Hall, egy sérült embereket segítő jótékonysági szervezet kampánymenedzsere úgy véli, Evie története minden hasonló sorsú ember számára biztató lehet, hiszen arra hívja fel a figyelmet, hogy a sérültek is élhetnek teljes életet. Evie sikere a többi Down-szindrómás gyereket nevelő szülőnek is példaértékű lehet, hiszen azt mutatja, hogy a család támogatása nagyon sokat számít minden ilyen esetben.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/eneklo-down