Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Fogat találtak az agydaganatban

Egy négyhónapos marylandi csecsemő agydaganatában fogat találtak – olvasható a New England Journal of Medicine február 27-i számában.

A fiú daganatára az a jelenség hívta fel a figyelmet, hogy a koponya a korra jellemzőnél gyorsabban növekedett. A képalkotó vizsgálat felfedte a tumort, melyben az alsó állkapocsra jellemző fogszerű struktúra is jelen volt. Végül műtét során sikeresen eltávolították a daganatot, és a szövettani vizsgálat egy érett fog jelenlétét támasztotta alá. A golflabdányi daganat leírására a craniopharyngioma diagnózisát adták.

A gyermekkori tumorokra az alapszövet érési hibája jellemző, emiatt létrejöhetnek a szokványosnál eltérő struktúrák. Mindazonáltal idáig érett fogakat csupán teratómákban találtak, melyekben megtalálható mindhárom embrionális csíralemez származéka. Ezzel szemben a craniopharyngioma csupán egy csíralemez származékának tekinthető. Mivel a daganat az agyalapi mirigyet érinti, ezért gyakran borítja fel a szervezet hormonális egyensúlyát.

A műtétet követően jó egészségi állapotnak örvend a gyermek. Azonban a felmerülő tudományos kérdések megválaszolásának céljából az eltávolított szövetet még alaposabb vizsgálatnak vetik alá.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/fog-agyban