Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Ma is hiszünk a mágiában?

Az emberek többsége úgy gondolja, hogy a modern korban nem számít a varázslat. Pedig a legújabb kutatás azt mutatja, hogy ha hírességekről van szó, sok ember tudat alatt elhiszi, hogy a gazdag és híres személyiségek átitatják varázsukkal a hétköznapi tárgyakat.

Az ebbe a „ragályosságba” vetett hit megnöveli az elárverezett tárgyak árát, ha olyan személyekről van szó, mint John F. Kennedy elnök, ugyanakkor csökkenti az árat, ha közismert csalókról és bűnözőkről van szó. A Yale Egyetem két pszichológusa, Dr. George Newman és Dr. Paul Bloom azt vizsgálta, hogyan befolyásolja a ragályos varázsba vetett hit a hírességek személyes tárgyainak árverési árait. Három neves aukciós ház adatait elemezve kimutatták, hogy az emberek elvárásai a tárgy és a híresség közötti fizikai kontaktus mennyiségére vonatkozóan pozitív módon előre jelzik az adott tárgy végső árverési árát, ha olyan közkedvelt személyről van szó, mint például Kennedy elnök vagy Marilyn Monroe. Az emberek tehát többet hajlandók fizetni ezekért a tárgyakért.

A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban közzétett kutatásból ugyanakkor az is kiderült, hogy az olyan közutálatnak örvendő emberek, mint például a csaló Bernard Madoff esetében a ragályos varázsba vetett hit negatívan befolyásolja a végső tét összegét. Newman és Bloom összesen 1 297 JFK-nek tulajdonított, 288 Marilyn Monroe-nak tulajdonított, és 489 Bernard Madoffnak tulajdonított használati tárgy árverési árát vizsgálták. Az árverezett tárgyak leírásában csak ritkán szerepel az, hogy mennyi fizikai kontaktus lehetett a tárgy és használója között, ezért a kutatás résztvevői egy nullától nyolcig terjedő skálán megtippelték a fizikai kontaktus mértékét az egyes tárgyak esetében. A pszichológusok azzal érveltek, hogy az árverések résztvevői a valóságban is ugyanezt teszik tudat alatt.

Az eredmények szoros összefüggést mutattak a vélekedés szerint a hírességgel szoros kontaktusban lévő tárgyak, például villa vagy karóra, és az árverés végső eladási ára között. Az egyetlen kivétel az ékszer volt, ami arra utal, hogy ez a ragályos varázs a komoly befektetéseket nem befolyásolja.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/magia