Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Egy diéta, amely dupla haszonnal jár

Egy nemrég végzett kutatás tanúsága szerint egy, a vérnyomás csökkentésére kifejlesztett étrend hatékony lehet a vesekövek kialakulásának megelőzésében is.

Az ún. DASH-diéta gyakorlatias és kevéssé megterhelő módszer lehet azok számára, akiknek oda kell figyelniük az étkezésükre a vesekövek megelőzésének és kezelésének érdekében. A vesekő megelőzésére irányuló étrendek általában alacsony oxaláttartalmú ételeket írnak elő. A legtöbb kő ugyanis akkor alakul ki, amikor a vizelet kiválasztásakor a vesében az oxalát megköti a kalciumot. Sajnálatos módon azonban a tápanyagokban gazdag ételeknek (spenót, bulgur, kelkáposzta, mandula, édesburgonya) általában magas az oxaláttartalmuk is. "Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a vesekővel küzdőknek érdemes alacsony oxaláttartalmú étrendet követniük, hogy megelőzzék egy újabb kő kialakulását - nyilatkozta Dr. Kerry Willis, az amerikai Országos Vese Alapítvány alelnöke - A magas oxaláttartalmú ételek azonban rendkívül egészségesek, ezek az étrendek pedig általában nagyon egyoldalúak. A DASH-étrend sokkal kiegyensúlyozottabb, valamint könnyebben követhető, és életszerűbb is, mint a többi hasonló étrend."

Az American Journal of Kidney Diseases című orvosi szaklap márciusi számában megjelent tanulmány szerint a gyümölcsben, zöldségben, hüvelyesekben és magvakban gazdag, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket megengedő, és kisebb mennyiségben állati zsírokat, finomított magvakat és édességet is tartalmazó étrend segíthet megelőzni a vesekövet. A mostani tanulmány elkészítésében 41 ember vett részt, akik vagy a DASH-étrendet, vagy az alacsony oxaláttartalmú étrendet követték nyolc héten keresztül. A DASH-diétát követők esetében átlagosan 35 százalékkal csökkent a vesekő kialakulási esélye. Az alacsony oxaláttartalmú étrend ezzel szemben csak 14 százalékkal csökkentette a betegség kialakulási esélyét.

A kalciumban és oxalátban gazdag ételek együtt fogyasztása sokkal hatékonyabb lehet a vesekő megelőzésében, mint a magas oxaláttartalmú ételek elhagyása. Együttes fogyasztás esetén ugyanis nagyobb az esélye annak, hogy az oxalát megköti a kalciumot még a gyomorban és a belekben. Mivel ez még a vesébe való eljutás előtt történik, így kisebb az esélye a vesekövesedés kialakulásának. "A legtöbb ember nem magában fogyasztja a különböző tápanyagokat, például az oxalátot, hanem vegyes étrendet követ, aminek során kombinálja egymással az ételeket - nyilatkozta a kutatás vezetője, Dr. Nazanin Noori, a torontói Beteg Gyermekek Kórháza - Ezért a vesekövet megelőző étrend alapja nem a tápanyagok tiltása, hanem az ételek együtt fogyasztásának hatása kell legyen."

Az Országos Vese Hónap keretében az Országos Vese Alapítvány szakértői az alábbi tanácsokkal szeretnék segíteni a vesekő megelőzését:

Fontos, hogy naponta legalább két liter folyadékot fogyasszunk, lehetőség szerint vizet, vagy cukormentes citromlével kevert vizet.

Fogyasszunk gyümölcsöket és zöldségeket, valamint csökkentsük a zsírdús tejtermékek, a só és az állati fehérjék fogyasztását.

Kövessük az orvosunk tanácsait. Minden esetben konzultáljunk vele, hogy olyan terápiás módszert dolgozhassunk ki, ami hatékony és nem megterhelő.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/veseko-oxalat