Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Vakságot is okozhat a ráncfeltöltés

A legújabb beszámoló szerint, amely három olyan beteget mutat be, akik ilyen beavatkozás következtében veszítették el látásukat, a homlokba befecskendezett ráncfeltöltő anyagok ritka mellékhatásként szörnyű következményekkel járhatnak a szemre nézve, és akár maradandó vakságot is okozhatnak.

A zsír, kollagén vagy speciális kozmetikai anyagok bőr alá történő befecskendezésével végzett arcfiatalítás rendkívül elterjedt eljárás, amely meglehetősen biztonságosnak számít, és általában legfeljebb zúzódásoknak megfelelő elváltozással vagy duzzanatokkal járnak. Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) azonban a töltőanyagokat csak az arc középső részére, például az ajkakhoz hagyja jóvá. A szem környéki területre nincsenek jóváhagyva, az orvosok mégis gyakran alkalmazzák ezeket az anyagokat ráncfeltöltésre a szem körül és a homlokban.

A JAMA Ophthalmology március 6-i számában megjelent tanulmány szerzője, Dr. Michelle Carle, a Los Angeles-i Retina Vitreous Associates Medical Group szemorvosa szerint amikor befecskendezik ezeket a töltőanyagokat a szem környékére, az anyagok véletlenül bekerülhetnek az arc hajszálereibe, és eljuthatnak a szem artériájába, elzárva a szem vérellátását. Carle hozzátette, hogy bár ez a szövődmény rendkívül ritka, nagyon jelentős. „Egy zúzódás elmúlik, a látásvesztés azonban maradandó” – mondta a szakértő. Az orvosoknak ezért tájékoztatniuk kellene pácienseiket arról, hogy ezekkel a beavatkozásokkal a szemkárosodás alacsony kockázata is jár.

Dr. Carle és munkatársai három olyan beteget kezeltek a közelmúltban, akik kozmetikai ráncfeltöltő beavatkozás következtében veszítették el a látásukat egyik vagy mindkét szemükben. Az egyre elterjedtebb beavatkozás e szövődménye ugyan rendkívül ritka, a szakirodalom azonban említést tesz megvakulásról, agyvérzésről, sőt halálesetről is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/ranc-vaksag