Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Miért vannak veszélyben az ittas nők?

A legfrissebb felmérések szerint minél részegebbnek tűnik egy nő egy bárban, annál nagyobb az esélye, hogy rossz szándékú férfiak célpontjává válik.

Tízből kilenc szórakozóhelyi incidens azért alakul ki, mert férfiak olyan nőket környékeznek meg, akik 'könnyen elcsábíthatónak' tűnnek. Az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című orvosi szaklapban megjelent tanulmány elkészítése során a tudósok a szórakozóhelyeken előforduló szexuális agressziót vizsgálták meg közelebbről. Az eredmények szerint a férfiak sokkal gyakrabban válnak szexuálisan agresszívvé azokkal a nőkkel szemben, akik a kelleténél kicsit jobban felöntöttek a garatra. Az agresszió szintjét pedig általában nem a férfiak, hanem a nők részegségi foka határozza meg.

A szexuális agresszió sajnos napjainkban egyre komolyabb probléma - nyilatkozta Dr. Kate Graham, a Toronto Egyetem munkatársa - Hogy ezt megvizsgálhassuk, a vizsgálatban részt vevőket egy-egy szórakozóhelyre menet arra kértük, hogy válaszoljanak néhány kérdésre a két leggyakrabban előforduló agresszív viselkedésfajtáról - az akaratlan szexuális érintkezésről és a túlzott rámenősségről. A szórakozóhelyek elhagyásakor a nők 50 százaléka számolt be arról, hogy az este folyamán tapasztalt szexuális agressziót férfiak részéről. Az együtt bulizó fiatalok számát figyelembe véve egyáltalán nem meglepő, hogy a szexuális zaklatások nagy része a szórakozóhelyeken történik - nyilatkozta Dr. Jeanette Norris, a Washington Egyetem munkatársa - A férfiak általában azt hiszik, hogy az ilyen helyeken mindent megúszhatnak, mivel itt nincsenek szabályok.Ha egy férfi, mondjuk, a metrón kapná el egy nő derekát, vagy egy bevásárlóközpontban dörgölné hozzá az ágyékát, a nő valószínűleg azonnal segítségért kiáltana. Egy szórakozóhelyen vagy bárban azonban a férfiak szerint ez teljesen elfogadható."

A kutatók 1057, 2000 és 2002 között Torontóban történt szórakozóhelyi incidenst is megvizsgáltak. Az esetek 24,4 százalékában szexuális agresszió állt az események hátterében. "A részeg nők a legtöbb esetben könnyű prédának tűnnek a férfiak számára, akik emiatt felbátorodnak, egyrészt azért, mert deperszonalizálják az illuminált nőket, másrészt pedig, mert úgy érzik, tetteiknek nem lesznek következményeik" - nyilatkozta Dr. Norris. "Hiszünk benne, hogy az ilyen esetek egy része elkerülhető lenne, ha a szórakozóhelyeken nem csak férfi biztonsági őröket alkalmaznának, vagy ha a mosdókban figyelmeztető jelzéseket helyeznének el, és a személyzetet is felkészítenék az incidensek kezelésére.Bár jó tudni, hogy a részeg nők nagyobb veszélyben vannak, azt mindenképp fontos leszögezni, hogy a szexuális bűncselekményekért és erőszakos incidensekért csak és kizárólag az elkövetők a felelősek, a nők nem hibásak pusztán azért, mert jól szeretnék érezni magukat" - nyilatkozta Katie Russell, a Rape Crisis England & Wales szóvivője. "Fontos, hogy a megelőzés az elkövetőnél kezdődjön, és ne az áldozatnál. A potenciális elkövetőket kell kiszűrni, és meg kell akadályozni, hogy másokat bánthassanak, függetlenül attól, hogy a szóba jöhető áldozatok hogyan viselkednek."



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/nok-alkohol-eroszak