A cukor az elhízás és a szívbetegség kockázati tényezőjeként került nemrégiben nemzetközi reflektorfénybe. Ennek nyomán sokan igyekeznek egészségesebb alternatívát találni a cukorban gazdag reggeli narancslé helyett. Most egy vállalat azt állítja, hogy forradalmi hatású italt sikerült kikísérletezniük, amely ellensúlyozza a cukor negatív hatásait. A felhasznált pinitol vegyületet murvafürtből nyerték. Ez a vércukorszint-emelkedés tompításával hozzájárul a cukorbetegség megelőzéséhez. A pinitol inzulinutánzó vegyület receptköteles étrend-kiegészítő az Amerikai Egyesült Államokban, s a diabétesszel veszélyeztetetteknél alkalmazzák, Dél-Koreában pedig mostanság vált hivatalosan elismert természetes gyógyhatású összetevővé.
A Simply Great Drinks vállalat, amely alma- és szőlőízű italokat gyárt, Dr. Sepe Sehati vezetésével kísérletezte ki az új italt. „A cukorbetegség kockázati tényezőinek jó része kiküszöbölhető. Lényeges közülük annak a rendszernek a túlzott ingerlése, mely az optimális vércukorszintről gondoskodik. Az édességekből és üdítőkből eredő túlzott cukorfogyasztás stimulálja a hasnyálmirigyet, amelynek inzulintermelő képessége egyszerűen elfárad. A pinitol lényegesen csökkenti a glükózválasz ívét” – magyarázta Dr. Sehati. „A pinitol jótékony hatása tudományosan bizonyított a hiperglikémia és az inzulinrezisztencia kezelésében. Rengeteg kutatás zajlik most is ebben a témában, hogy minden felmerülő kérdésre választ kaphassunk az összefüggéssel kapcsolatban” – tette hozzá a szakértő, aki szerint 12 héten át fogyasztott napi 125 milliliteres mennyiség már eléri a kívánt hatást.