Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Videojáték a mozgékonyságért

A Nintendo Wii Fit játékkonzol használata segíthet az idősebbeknek abban, hogy megelőzhessék az esésből adódó sérüléseket. Az eszközzel olyan sportok imitálására nyílik lehetőség, mint a tenisz, a bowling vagy a boksz. A tevékenység 30 százalékkal kevesebb energiát éget, mint a gyógytorna, ám fejleszti az egyensúlyérzéket.

A játék nem korfüggő – pláne azért, mert egy friss kutatás szerint segít megőrizni az idősek állóképességét. Az esésre hajlamosak profitálhatnak a legtöbbet a játékkonzol használatából, amivel otthon, a négy fal között sportot imitáló mozgást lehet végezni. Az adatok alapján azok számára is hasznos az ilyesfajta kikapcsolódás, akik túl gyengék ahhoz, hogy hagyományos gyógytornán vegyenek részt. A Wii Fit 30 százalékkal kevesebb energiát igényel ugyan, mint a gyógytorna, ám fejleszti a mozgáskoordinációt, amivel kivédhetővé válnak az esések.

Dr. Murray Griffin és Dr. Matt Taylor, az Essexi Egyetem biológiai iskolájának munkatársai 20 szívproblémákkal küszködő nyugdíjast vettek górcső alá. A Journal of the American Geriatrics Society című szakfolyóiratban megjelent vizsgálathoz az önként jelentkezők Wii Fit egyensúly táblát használtak a koordinációs és síugrós játékhoz. „Ez a lehetőség reménnyel kecsegteti a legsérülékenyebb idős embereket a társadalomban, akiknek törékenysége jelentősen rontja az életminőségüket” – fogalmazott Dr. Griffin. Az esések sajnos nemcsak a kórházba kerülések számát, illetve a kórházi költségeket növelik, hanem a törött csontok és a többi fizikai sérülés mellett mentális terhet is jelentenek: sokakban szorongás alakul ki a mozgással kapcsolatban, ami akár depresszió kialakulásához is vezethet. Feltételezések szerint a videojáték során dopamin nevű boldogsághormon is termelődik.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/videojatek-mozgekony