Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A dohány virágjában keresik a rákellenes csodafegyvert

A dohány növény természetes védekező mechanizmusát fel lehet használni a daganatos sejtek elpusztítására az emberi szervezetben.

A kutatóknak sikerült azonosítaniuk a gombák és baktériumok ellen ható molekulát a növény virágjában, és megdöbbenve figyeltek fel arra is, hogy a molekula képes a daganatos sejtek azonosítására és elpusztítására. Az NaD1 nevű anyag egy harapófogó szerű szerkezetet létrehozva rákapcsolódik a daganatos sejtek sejthártyájában lévő lipidekre, és szétfeszíti azokat. A sejt ennek következtében kilöki a tartalmát, és szétrobban. Dr. Mark Hulett, a melbourne-i La Trobe Molekuláris Kutatóintézet munkatársa elmondta, a kutatás következő lépéseként preklinikai kutatásokban próbálják meghatározni, milyen szerepet játszhat az NaD1 a rákkezelésben. Dr. Hulett szerint az előzetes kísérletek ígéretesnek tűnnek.

Az eLife legfrissebb számában megjelent tanulmány szerzője elmondta, hogy jelenleg a rákkezelés egyik legnagyobb problémáját az jelenti, hogy a kezelések nem diszkriminatívak. Az NaD1 ezzel szemben csak a daganatos sejteket célozza meg, és alig, vagy semmilyen hatást nem gyakorol az egészséges sejtekre. Dr. Hulett hozzátette, a kutatók már tudják egy ideje, hogy ezek a molekulák alkotják az első védelmi vonalat a mikrobák támadásával szemben az összes növény és állatfajban, azt azonban eddig nem lehetett tudni, pontosan hogyan is végzik a molekulák a dolgukat.„Sikerült feltárnunk ennek az univerzális védekező mechanizmusnak a működését, ami valószínűleg felhasználható lesz különféle terápiás alkalmazások kifejlesztéséhez” – mondta Dr. Hulett.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/dohanyvirag