Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Aki kevesebbet eszik, tovább él

Egy friss kutatás szerint már az meghosszabbítaná az emberek életét, ha mindössze tíz százalékkal csökkentenék a napi energia-bevitelüket. Amerikai szakemberek úgy vélik, hogy a bevitt kalóriamennyiség csökkentése lassíthatja az öregedés folyamatát, emellett ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben is.

A Wisconsin-Medison Egyetem kutatói 25 évet töltöttek azzal, hogy az étrendnek a majmok öregedésére gyakorolt hatását tanulmányozták, és megállapították, hogy azok a majmok, amelyek csökkentett kalóriájú étrendet kaptak, kisebb eséllyel haltak meg idő előtt, és ritkábban szenvedtek különféle öregedéssel kapcsolatos megbetegedésektől. A kísérletben résztvevő 76 rhesus majom (más néven bundermajom) egy része annyit evett, amennyit csak akart, másik része viszont 30 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmazó étrendet kapott, és az eredmények azt mutatták, hogy előbbieknél 2,9-szer nagyobb volt a megbetegedések kockázata, emellett pedig háromszor nagyobb eséllyel haltak meg korán.

Korábban már készültek hasonló kutatások rágcsálókkal és legyekkel is, és ott is ugyanilyen eredmények születtek. A szakemberek most egy olyan gyógyszer kifejlesztésére készülnek, amelynek hasonló hatása lenne, mint a kalóriamegvonásnak, és abban bíznak, hogy ezzel lassítható lenne az öregedés folyamata. A kutatást vezető dr. Rozalyn Anderson hangsúlyozta, hogy bármilyen ígéretesek is az eredmények, egyelőre nem bíztatnak senkit arra, hogy a kalóriabevitelét a napi ajánlott mennyiség alá vigye, a 30 százalékos kalóriacsökkentést ugyanis kevés ember szervezet képes tolerálni. Az eddigi eredmények mindenestre biztatóak, és remélhetőleg minél előbb sikerül kidolgozni egy embereken is alkalmazható módszert az öregedés lassítására és a betegségek megelőzésére.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/kevesebb-kaja