Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A gondolkodás fiatalít

A szellemi kihívással járó hivatások képviselői – például az orvosok, a pénzügyi elemzők, a könyvelők – nem csak aktív éveikben, hanem nyugdíjas korukban is frissebbek maradnak szellemileg – derül ki a Coloradói Állami Egyetem friss kutatásából.

Minden olyan munkakör, amelynek során elemzünk, gondolkodunk, a kreativitásunkat használjuk vagy bármilyen egyéb komplex kognitív tevékenységet végzünk, hozzájárul ahhoz, hogy a nyugdíjas éveinkben is frissek maradjunk szellemileg – fejtette ki Gwenith G. Fisher, a kutatás vezetője. „Feltételeztük, hogy az ilyesfajta munkakörben tevékenykedő emberek reakcióideje, problémamegoldó képessége és emlékezőtehetsége általában jobb, mint a monoton munkát végzőké, de a kutatás bizonyította, hogy ez a előny a nyugdíjas évekre is kihat” – tette hozzá a szakember. 

Dr. Deniz Erten-Lyons, az Oregoni Egészségügyi és Tudományos Egyetem neurológusa a Reuters-nek elmondta, hogy nem ez az első kutatás, amely a szellemi munka és a munkavégző szellemi frissessége közötti összefüggésekre világít rá. Noha Erten-Lyons az új kutatásban nem vett részt, korábban már találkozott olyan tanulmányokkal, amelyek szerint a szellemileg megterhelő munkakörök csökkentették az időskori demencia kialakulásának esélyét. Kiderült továbbá az is, hogy a sok elemzést és önálló döntéseket igénylő hivatások képviselői általában kiemelkedő kognitív képességekkel rendelkeznek. „Valószínű, hogy az jelenség nem csak a főállással összefüggésben figyelhető meg, hanem az egyéb, akár hobbiszinten végzett kreatív tevékenységek kapcsán is” – fejtette ki Erten-Lyons.

A kutatás során Fisher és kollégái 4182 felnőtt életet követték figyelemmel tizennyolc éven keresztül, akik legalább tíz éven át dolgoztak egy bizonyos munkakörben, főállásban, majd ezt követően vonultak nyugdíjba 1992 és 2010 között.  Az önkéntesek 51 és 61 évesek voltak, amikor a kutatás kezdetét vette. 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/gondolkodas-fiatal