Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A szuperételek sokszor károsabbak, mint hinnénk

Az úgynevezett szuperételek talán nem minden minden esetben a barátaink: Petronella Ravenshear táplálkozástudományi szakember szerint a kelkáposzta, a goji-bogyó, a dél-amerikai szupergabona, a quinoa számos problémához vezethet a pajzsmirigy alulműködéstől kezdve az ízületi gyulladásig. A sztárdietetikus a Vogue friss számában mondja ki: „Nem tudok mást ajánlani, minthogy mindenki kerülje ezeket az ételeket, ha csak lehet”.

A hollywoodi hírességek – például Gwyneth Paltrow – körében az egyik legnépszerűbb ital a zöldségkoktél, amely Ravenshear tapasztalatai szerint „nyers fogyasztásakor a pajzsmiriggyel kerülhet összeütközésbe”. Noha a quiona valóban egészséges, bizonyos mennyiség fölött a fogyasztása kimondottan káros, akár súlyos bélirritációhoz is vezethet.    

A szuperételek trendje ezzel együtt évről évre egyre több embert állít maga mellé: Ravenshear egy kutatásra hivatkozik, mely szerint az emberek 61 százaléka vásárolt már azért terméket, mert a „szuperétel” címkét látta rajta. A BDA, a Brit Dietetikusok Szövetsége figyelmeztet, hogy számos élelmiszert csupán a „szuperétel” címkével próbálnak eladni a gyártók, de a valóságban semmilyen kiemelkedő pozitív egészségügyi hatása nincs ezeknek az élelmiszereknek. Például 13 adag goji-bogyó dzsúszt kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy annyi antioxidánst juttassunk a szervezetünkbe, amennyi egy egyszerű piros almában rejlik. „A szuperételek általában régi kedvencek, amelyeket újra felfedeztünk, és az élelmiszeripar óriásai egzotikus történetekkel próbálják eladni ezeket a finomságokat. De vajon valójában a világ végéről importált, fura nevű bogyókat és magvakat kell ennünk ahhoz, hogy egészségesek legyünk? Nem feltétlenül, sőt: gyakran egyáltalán nem” – összegzi a lényeget Ravenshear.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/szuperkajak