Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Prosztataráknál a vércsoport sem mindegy

A nullás vércsoportú férfiakban sokkal kisebb valószínűséggel újul ki a prosztatadaganat a műtét után.

A japán kutatók szerint az A-s vércsoportú férfiakban 35 százalékkal nagyobb a valószínűsége a betegség kiújulásának még a sebészeti beavatkozás után is. A prosztatarák a leggyakrabban előforduló ráktípus az európai férfiak körében. A tanulmány szerzője, Dr. Yoshio Ohno, a Tokiói Orvosi Egyetem kutatója elmondta, most mutatták ki első alkalommal azt, hogy a prosztatadaganat kiújulása függ a vércsoporttól. Az Európai Urológus Társaság (EAU) stockholmi éves konferenciáján közzétett új kutatáshoz 555 prosztatarákos beteget vizsgáltak 2004 és 2010 között.

Egy ember vércsoportját bizonyos antigének és antitestek jelenléte határozza meg a vérben. Az antigének és antitestek az idegen anyagok ellen nyújtanak védelmet. A nullás vércsoport világszerte a leggyakoribb vércsoport, a világ népességének körülbelül 38 százaléka rendelkezik ezzel. A-s vércsoporttal a világ népességének mintegy 34 százaléka rendelkezik. Azt már korábbi kutatások is kimutatták, hogy bizonyos daganattípusok, például a gyomor és a hasnyálmirigy daganatok kialakulásának kockázata összefüggésben áll a különböző vércsoportokkal.

Az EAU főtitkára, Per-Anders Abrahamsson professzor így nyilatkozott a kutatással kapcsolatban: „Ez egy nagyon érdekes eredmény. A prosztatarák előfordulása nagy földrajzi variációt mutat, így nyilvánvalóan genetikai tényezők játszanak szerepet a betegség kialakulásában. A vércsoportról már korábban kimutatták, hogy összefügg a prosztatarák gyakoriságával, most pedig az is kiderült, hogy a vércsoportok a kezelési kimenetelekkel is összefüggésben állhatnak.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/vercsoport-prosztata