Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Kiválthatók az állatkísérletek

Brit tudósok állítása szerint a laboratóriumban növesztett bőr hamarosan átveheti az élő állatok szerepét az gyógyszer- és szépségipari kísérletekben.

A King's College London tudósainak sikerült őssejtekből emberi bőrt növeszteniük. Bár ez korábban másoknak is sikerült, ez az első eset, hogy valódi, áteresztő réteggel rendelkező bőrt sikerült megalkotni. Ez egy rendkívül olcsó és élhető alternatívát jelenthet a gyógyszerek és kozmetikumok tesztelésére a kísérleti állatokkal szemben.

Az emberi bőr legkülső rétege, a felhám (epidermisz) védőpajzsként gátolja meg a nedvesség távozását és a mikrobák bejutását a bőr mélyebb rétegeibe. Bár a tudósok már régóta képesek rá, hogy felhámréteget hozzanak létre a biopsziák során eltávolított őssejtekből, a mostani kísérlet során újraprogramozott bőrsejteket alkalmaztak - ezzel lehetővé vált, hogy végtelen utánpótlást hozzanak létre a felhámban található leggyakoribb bőrsejt-típusból. Ezúttal ráadásul alacsonyabb páratartalom mellett hozták létre a bőrsejteket, így a végeredmény teljesen hasonló lett a valódi emberi bőrhöz. "Ez egy rendkívüli újítás, ami kiválóan alkalmas a kozmetikai cikkek és a gyógyszerek tesztelésére, ezzel pedig alternatívát jelenthet a kísérleti állatokkal szemben - nyilatkozta Dr. Dusko Illic, a King's College London kutatója - Az így létrehozott bőr olcsó, sokoldalúan felhasználható és tetszőleges mennyiségben előállítható."

Dr. Theodora Mauro szerint a módszer ráadásul bizonyos bőrbetegségek, például az ichthyosis és az ekcéma kezelésére is alkalmas lehet. A Stem Cell Reports című orvosi szaklapban megjelent kutatási eredményeket a Humane Society International nevű állatvédő szervezet szakértői is nagy örömmel üdvözölték.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/allatkiserletek