Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A házastárs lehet a fő stresszforrás

Az együttéléssel járó mindennapos gondok felülmúlják a házassági kötelék pozitív hatásait – derül ki egy 11 éves megfigyelésen alapuló kutatásból. A felek közötti feszültség ugyanis „csökkenti a boldog élményekre való fogékonyságot”. Az eredmények ellentmondanak annak a korábbi feltételezésnek, miszerint egyedülállónak lenni a legmegterhelőbb idegileg.

A házasok hajlamosabbak a depresszióra, hiszen a partner zsémbeskedése hosszú távú stresszforrást jelent, ami messze felülmúlja a házastársi viszony pozitív hozadékát – állítják a tudósok. A férjek és a feleségek idővel egyre kevésbé tudják magukat átadni a boldogságot hozó élményeknek.

A Wisconsin-Madisoni Egyetem felmérése ellentmond a korábbi általános feltételezésnek, miszerint a házasok általában boldogabbak és egészségesebbek az egyedülállóknál. Az intézmény munkatársai kérdőívekkel mérték fel a házas felnőttek depressziós tüneteit, mégpedig hatpontos skála segítségével. A vizsgálatot kilenc évvel később megismételték A 11. évben a résztvevők „érzelmi érzékenység teszten” estek át, amely választ adott rá, milyen hamar regenerálódnak egy negatív élmény után. A depressziós tünetek mérésére használt vizsgálati módszer a szemöldökközelítő izom, azaz a corrugator supercili aktivitását vette alapul. Az alanyoknak 90 negatív, semleges vagy pozitív fotót mutattak. A Journal of Psychophysiology című szakfolyóiratban megjelent eredmények alapján azok, akik nagyon feszült házasságban élnek, gyengébb volt a pozitív képekre adott érzelmi válasz. Richard Davidson pszichiáter professzor szerint mindez új fényt vet arra kérdésre, hogy némelyek mitől válnak érzelmileg sérülékenyebbé, illetve hajlamosabbá a depresszióra.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/hazastars-stressz