Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Hegyvidéken kevesebb az elhízott

A legújabb kutatás szerint a nagy tengerszint feletti magasságban élés segít megelőzni az elhízást.

Az amerikai kutatók a PLOS One áprilisi számában megjelent tanulmányhoz az amerikai hadsereg és légierő közel 100 ezer katonáját vizsgálta 2006 januárja és decembere között. A vizsgálat különböző tengerszint feletti magasságokban, például a 2000 méteren fekvő Colorado Springsben, illetve alacsonyabban, 1000 méter alatt fekvő bázisokon szolgáló katonákat követett nyomon. Az eredményekből az derült ki, hogy a túlsúlyos katonák 41 százalékkal kisebb valószínűséggel válnak elhízottá, ha nagy tengerszint feletti magasságban teljesítenek szolgálatot.

Ugyanezt a törvényszerűséget látszik alátámasztani az is, hogy az Egyesült Államok legsoványabb és legkövérebb városainak nemrég közzétett listáján az 1655 méter tengerszint feletti magasságban fekvő Colorado állambeli Boulder lett a Gallup adatai szerint a legsoványabb város. A legkövérebb város, a nyugat-virginiai Huntington, viszont csak 172 méterrel fekszik a tenger szintje felett.

Oxigénhiányos állapot, úgynevezett hipoxia következtében megemelkedhet a leptin hormon szintje, amely elnyomja az étvágyat, és szabályozza az anyagcserét. A kolecisztokinin éhséghormon, amely a zsír és a fehérje emésztésének serkentéséért felelős, valamint a noradrenalin, amely összeszűkíti a vérereket, és a belekbe irányuló véráramlás csökkentése révén közvetetten befolyásolja az étvágyat, szintje is megemelkedik nagyobb tengerszint feletti magasságban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/magaslat-elhizas