Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A kacsacsőr súlyos betegségektől mentheti meg a horkolókat

Első hallásra olyan, mintha a még most is hódító „kacsaszáj” selfie őrületből nőtte volna ki magát, a bizarr csőr azonban valójában több millió embert segíthet hozzá a pihentető alváshoz.

Ausztrál állami kutatók az Oventus fogászati vállalattal együttműködésben 3 dimenziós szkenner segítségével térképezték le a páciensek szájüregét, és olyan „csutorát” hoztak létre, ami megelőzi az alvás közben tapasztalt légzési szüneteket, és megakadályozza a horkolást. Az eszköz lényege a csőr, ami egy síphoz hasonlóan lóg ki a szájból, és két különálló légútra tagolódva elkerüli az orr, a garat és a nyelv elzáródásait. A titánból nyomtatott, orvosi műanyaggal borított fúvókát testre szabottan készítik el minden betegnek.

Alvási apnoé akkor következik be, amikor a torok húzódó légút elzáródik alvás közben, amitől az ember légzése leáll. Súlyos esetben a beteg akár több száz ilyen epizódot is tapasztalhat egy éjszaka. A rendellenesség fő kockázati tényezői a férfi nem, a túlsúly és a 40 éven felüli életkor, de az alvási apnoé bárkire lesújthat bármilyen életkorban, akár gyermekkorban is. Kezelés nélkül a betegség súlyos, az életet megrövidítő következményekkel járhat: magas vérnyomással, szívbetegséggel, a vezetés közbeni elalvásból következő autóbalesettel, diabétesszel, depresszióval és más rendellenességekkel.

A betegséget jelenleg a felső állkapcsot előretoló, a légutakat megnyitó eszközökkel, súlyosabb esetben pedig folyamatos pozitív légúti nyomással (CPAP) kezelik. A CSIRO 3D nyomtatási szakértője, John Barnes, így nyilatkozott a fejlesztésről: „A 3D-s nyomtatás végtelen lehetőségekkel kecsegtet, és az, hogy képesek vagyunk egy teljesen személyre szabott fúvókát tervezni és nyomtatni a betegeknek, úttörő vívmány.”

Az eszköz várhatóan a jövő évtől lesz elérhető a rászoruló betegek számára.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/apnoe-csutora