Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A szerelem gyógyít

A németországi Jénai és Kasseli Egyetem munkatársai szerint a párkapcsolat stabilizálja a személyiséget, így csökkenti a neurotikus panaszok kockázatát.

Noha a rózsaszín köd általában csak a párkapcsolat első néhány hónapjára terjed ki, a szeretet és a szerelem hosszú távú pozitív egészségügyi hatással bír – derül ki egy friss kutatásból, amelynek alapján a partner megléte stabilizálja a fiatal felnőttek személyiségfejlődését, csökkentve az idegrendszeri problémákra való hajlamot. A Journal of Personality című szakfolyóirat internetes kiadásában megjelent tanulmánnyal kapcsolatban így nyilatkoztak a szakértők: „Kimutattuk, hogy a párkapcsolatban élők stabilabbak, és személyiségvonásaik rögzülnek.”

A kutatók 245, tizennyolc és harminc év közötti párt vettek górcső alá, s összefüggést kerestek a neuroticitás, illetve a párkapcsolattal való elégedettség között. A szakértők arra is megkérték a résztvevőket, hogy képzeljék el, hogyan reagálnának bizonyos helyzetekben. „Ez a rész kulcsfontosságú volt, mivel a neurotikus egyének máshogyan érzékelik a külvilágból érkező hatásokat” – magyarázta az egyik munkatárs. „Például erősebben reagálnak a negatív hatásokra, a kétértelmű helyzeteket pedig hajlamosabbak inkább negatívként tolmácsolni, mintsem pozitív vagy semleges színben” – fejtette ki a szakértő. Világossá vált, hogy minél régebb óta él valaki párkapcsolatban, annál kevésbé negatívan tekint a helyzetekre. „A társ meglétével járó pozitív tapasztalatok és érzelmek megváltoztatják a személyiséget – nem közvetett, hanem közvetlen módon –, s ezzel egy időben megváltozik a potenciális negatív helyzetekkel kapcsolatos gondolkodási minta – tették hozzá a kutatók.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/szerelem-neurozis