Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Leküzdhető az alkoholéhség

Az acamprosate és a naltrexon mellett számos gyógyszer van, amely segít az alkoholéhség legyőzésében. Ugyanakkor ezeket a szereket csak rendkívüli esetekben írják fel az orvosok – tudjuk meg a U.S. Agency for Healthcare Research and Quality kutatásából, amely a Journal of the American Medical Association május 14.-i számában került publikálásra.

A legtöbb alkoholfüggőséggel küzdő páciens semmilyen kezelésen nem vesz részt, s csupán 10 százalékuk dönt a gyógyszeres kezelés mellett – állapította meg Dr. Daniel Jonas, az Észak-Karolinai Egyetem tanársegédje. „Ez már azért is sajnálatos, mert ma már számos gyógyszer van a piacon, amely segít a függőség megszüntetésében” – tette hozzá a szakember.

Két új szer, a nalmefene és a topiramate szintén segít abban, hogy a páciens letegye a poharat. Az előbbi a fájdalmat csökkenti, az utóbbi pedig a rohamok megelőzésében játszik fontos szerepet, de kevesen tudják, hogy elsődleges hatásuk mellett az alkoholéhség leküzdésében is fontos szerepet játszanak. „Egyelőre nem tudjuk, hogy érdemes-e ezeket a gyógyszereket kiegészítő kezelés nélkül alkalmazni. Eddig még csupán kognitív viselkedésterápia kiegészítőjeként találkoztunk a hatásukkal. Az azonban bizonyos, hogy ezek a terápiák sikeresebbek, ha a fenti gyógyszerek valamelyike is a kezelés részévé válik” – összegezte a tapasztalatokat Jona A tanulmány elsősorban az camprosate és naltrexone, illetve a két hatóanyag együttes hatását vizsgálta, 122 esettanulmány segítségével.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/alkoholehseg-ellen