Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Aki csak hátrafelé tud futni

A 46 éves kaliforniai nő, Laura Cattivera fokális disztóniától szenved, ezért csak hátrafelé képes futni. Ennek ellenére rendszeresen sportol.

A disztónia egy ritka neurológiai rendellenesség, amelynek során kóros izom-összehúzódások okozzák a kóros testtartást és az akaratlan mozgást. A fokális disztónia egy-egy testrészt érintő disztónia; Laura esetében ez a sporttevékenységeire is kihat. A nő 1989-ben vette először észre, hogy valami nem stimmel: ennek ellenére folytatta a futást, és még az 1992-es olimpiai selejtezőig is eljutott. Itt már komolyan kiütköztek a problémák, Cattivera képtelen volt összehangoltam mozogni, ezért utolsó előttiként ért a célba. „Ha a megszokott módon próbálok futni, a lábaim nem működnek, majd begörcsölnek. Mivel semmiképp sem akartam abbahagyni a futást, rengeteg különféle trükkel próbálkoztam – sikertelenül. Végül egy orvos ajánlotta, hogy próbáljak meg hátrafelé futni” – fejtette ki Cattivera a Daily Mailnek adott interjújában.

A ritka neurológiai betegségben szenvedő nő most azon dolgozik, hogy hátrafelé futóversenyt rendezzen a sorstársainak, hogy felhívja az emberek figyelmét a rendellenességre.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/hatra-fut