Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Elhanyagolt mentális betegségek rövidítik meg az életet

Az Oxford Egyetem kutatói szerint a mentális egészségproblémák, például az anorexia vagy az ismételten kiújuló depresszió ugyanolyan halálosak lehetnek, mint a dohányzás.

Egy vizsgálat kimutatta, hogy Nagy-Britanniában ma egy mentális gondokkal küzdő ember várható élettartama ugyanannyi, mint egy észak-koreai vagy egy bangladesi emberé, illetve egy az 1930-as években élő brité, ezeknek az embereknek tehát különösen fontos lenne, hogy rendszeres orvosi ellenőrzésen vegyenek részt. A kutatók megjegyezték, hogy napi 20 szál cigaretta elszívása várhatóan 8-10 évvel rövidíti meg valakinek az életét, ehhez képest a bipoláris zavar 9-20, a skizofrénia 10-20, a drog- és alkoholfogyasztás 9-24, a rendszeresen kiújuló depresszió pedig 7-11 évet vesz el az érintett személy életéből, vagyis legalább ugyanakkora veszélyt jelentenek, mégis kevesebb figyelem fordul az utóbbiakra. Amint azt dr. John Williams, a Wellcome Trust Idegtudományi és Mentális Egészségügyi részlegének vezetője kifejtette, a mentális gondokkal küzdők a társadalom legsebezhetőbb tagjai, ezért életbevágóan fontos számukra, hogy megfelelő egészségügyi ellátásban és gondoskodásban részesüljenek, amit sajnos nem minden esetben kapnak meg. A World Psychiatry című lapban közzétett kutatás során a szakemberek 20 korábbi tanulmány adatait nézték át, melyekben több mint 1,7 millió ember vett részt, a közben előforduló halálesetek száma pedig 250 000 körül volt.

A kutatást vezető dr. Seena Fazel, az Oxford Egyetem Pszichiátriai Tanszékének munkatársa elmondta, hogy a mentális betegek várható élettartamának lecsökkenése számos okra vezethető vissza, többek között ezekre az egyénekre jellemző a kockázatos életmód, a drog- és alkoholfogyasztás, illetve az öngyilkosság is, emellett az sem segíti őket, hogy gyakran stigmatizálva vannak, és az orvosnál a lelki instabilitásuk miatt sokszor a fizikai tüneteiket sem veszik kellően komolyan. Pedig a mentális problémák hátterében álló okok gyakran fizikai tünetekkel is járnak, főleg a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák jellemző az érintettekre. A vizsgálattal a kutatók célja az, hogy a dohányzáshoz hasonlóan a mentális betegségeket is vegye komolyan a társadalom, és hasonlóan hatékony kampányokkal segítse a betegeket, mivel a probléma ugyanolyan nagy, ha nem nagyobb mértékű, mégis sokkal kisebb figyelem irányul rá.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/mentalis-elettartam