Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Az elektromos cigaretta életek millióit menti meg

Az e-cigaretták életek millióit mentik meg, s nem volna szabad dohánytermékként kategorizálni őket, hiszen ez nagymértékben korlátozza a hozzáférést – vélekednek azok a szakértők, akik World Health Organization (WHO) titkos dokumentumai között állítólag olyan terveket találtak, amelyek veszélyes termékként tekintenek az elektromos cigarettára.

A nemrég kiszivárgott dokumentum szerint a világ egészségügyi döntéshozói szeretnék tovább korlátozni az elektromos cigaretták elérhetőségét, mivel azok „veszélyt jelentenek” a társadalom egészére nézve. A több mint ötven független kutatóból álló nemzetközi csoport azonban úgy véli, hogy az e-cigaretták életek millióit mentik meg, ezért az elérésüknek semmilyen korlátja nem volna szabad, hogy legyen.   A világszervezet vezetőjéhez, Margaret Chanhez írt levelében a kutatócsoport kiemelte, hogy az e-cigarettának ugyan valóban van kockázata, ez azonban meglehetősen alacsony, s a „nikotinfüggőség végleges megszüntetéséért tett lépések során elhanyagolható áldozat” csupán. A dokumentum a 21. század leginnovatívabb egészségügyi segédeszközének nevezi az e-cigarettát.

A WHO egyelőre nem reagált részletesen a levélre, de a szóvivő a BBC-nek annyit elmondott, hogy jelenleg nagy erőkkel vizsgálják a kérdést, hogy a megfelelő, tudományos alapokra helyezett döntés születhessen a dohányipari termékek ügyében. A világon 178 ország követi a WHO előírásait.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/e-cigi-eletet-ment