Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Paradicsom már tablettában is

Ha nem szereted a zöldséget, de szeretnél odafigyelni a szíved egészségére, jó megoldás lehet a most kifejlesztett paradicsom tabletta, amely a mediterrán étrendre jellemző likopin nagy mennyiségét tartalmazza.

Egyetlen tabletta annyi likopint tartalmaz, mint egy kilogramm paradicsom. A Cambridge-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy a táplálékkiegészítő javítja a vérerek egészségét a szívroham túlélőiben, valamint az anginában és egyéb kardiológiai rendellenességekben szenvedő betegekben. Azokban a személyekben, akik két hónapon át naponta egyszer szedték a körülbelül napi négyszáz forintba kerülő tablettát, a vérereket bélelő létfontosságú sejtek egészségesebbé váltak. Ezek az endoteliális sejtek kulcsfontosságúak a vérkeringés fenntartása, és a későbbi szívroham és agyvérzés megelőzése szempontjából.

A PLOS ONE szaklapban megjelent tanulmányból az derült ki, hogy azokban az alanyokban, akik rendszeresen szedték a likopint, a vérerek több mint 50 százalékkal nagyobbra tágultak ki a kutatási időszak végére, javítva ezzel a vérátáramlást. A kutatás végére a szívbetegek vérereit bélelő sejtek majdnem ugyanolyan jól működtek, mint az egészséges személyeké. Ráadásul a javulás annak ellenére is megmutatkozott, hogy az önkéntesek vérnyomásgyógyszereket, sztatinokat és más, a szív egészségét javító gyógyszereket szedtek. A máskülönben egészségesnek számító emberek vérereiben nem mutatták ki a likopin tabletta semmilyen hatását, és a táplálékkiegészítő a vérnyomást illetve az artériák rugalmasságát sem befolyásolta.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/likopin-szivvedo