Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A férfiaknak gyakrabban fáj a fejük a szextől

„Ma ne, drágám, fáj a fejem” – ez az a mondat, amit állítólag a nők használnak arra, hogy kibújjanak házastársi kötelezettségük alól. A kutatók azonban azt mutatták ki, hogy valójában a férfiak azok, akik gyakrabban tapasztalnak fejfájást egy szenvedélyes éjszaka után.

Az emberek körülbelül egy százaléka tapasztal életében legalább egyszer fejfájást a szex alatt vagy után, amit orvosi kifejezéssel „orgazmusos fejfájásnak” nevezünk. Amerikai fejfájáskutatók szerint azonban ez a szám valószínűleg jóval magasabb, csak az emberek nem szívesen ismerik be, ha szenvedést okozott nekik az együttlét.

Dr. Jose Biller fejfájás szakértő azt is hozzáteszi, hogy az ilyen típusú fejfájás akár valamilyen életveszélyes rendellenesség figyelmeztető jele is lehet. Míg az orgazmusos fejfájásokat legtöbbször ártalmatlan migrén vagy feszültség okozza, az esetek kis részében valamilyen súlyos alapbetegség is lehet a kórok, például vérzés, agyi aneurizma, vagy akár stroke.

Dr. Biller elmondta, hogy a férfiak három-négyszer nagyobb valószínűséggel szenvedhetnek a szexuális együttléttel összefüggő fejfájástól (angol rövidítéssel HAS). A szakértők a szexuális tevékenységet az enyhe-közepes intenzitású testmozgások kategóriájába sorolják. Elsőként az ókori görög orvos, Hippokratész tett említést a fejfájás, a testmozgás és a szexuális tevékenység közötti összefüggésről. 2004-ben pedig a Nemzetközi Fejfájás Társaság az elsődleges fejfájások különálló formájaként osztályozta a szexuális tevékenységgel összefüggő fejfájást. Dr. Biller szerint az ilyen típusú fejfájások kockázatát testmozgással, a túlzott alkoholfogyasztás kerülésével, az egészséges testsúly megőrzésével és orvosi tanácsadással lehet csökkenteni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/szex-fejfajas-ferfiak