A „szuperdúsított” génmódosított banán több millió ember életminőségét javíthatja Afrikában, ha bebizonyosodik, hogy valóban hatékony az A-vitamin pótlására. A projekt keretein belül olyan különleges banánfajtákat termesztését tervezik Ugandában, amelyek alfa- és béta-karotint tartalmaznak – ezeket a szervezet A-vitaminná alakítja. A gyümölcsöket most küldték az Amerikai Egyesült Államokba, ahol hathetes vizsgálat során világossá válik majd, hogy miként járulnak hozzá az emberek A-vitamin szintjének emelkedéséhez. „A megfelelő tudományos beavatkozás rendkívüli mértékben számít. Az ugandai banánültetvények dúsítása például hozzájárulhat a szegényebb régiók megfelelő táplálásához” – fogalmazott a projektet vezető James Dale professzor.
A Bill and Melinda Gates Alapítvány által támogatott kutatás a Queenslandi Műszaki Egyetemen várhatóan év végére hoz eredményt. „Tudjuk, hogy a dolog működik. Mi hoztuk létre azokat a géneket, amelyek a banánokba kerültek, és mi ültettük be őket itt az egyetemen” – mondta Dale professzor, aki hozzátette, hogy a sütőbanán alapvető élelmiszer Kelet-Afrikában, ám alacsony a tápanyagtartalma, mivel főleg A-vitaminban és vasban szegény. „Az A-vitamin hiány következményeként világszerte 650-700 ezer gyermek hal meg évente, s másik 300 ezer megvakul” – ismertette a sokkoló adatokat a szakértő. A génmódosított banán kívülről ugyanúgy néz ki, a belseje pedig inkább narancs-, mint krémszínű. Dale professzor szerint viszont ez a legkevésbé sem okoz majd problémát.