Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Énekelt torokműtétje közben

A Franciaországban élő guineai énekesnő, Alama Kante torokműtétje közben végig énekelt, hogy az orvosok biztosak lehessenek abban, hogy a megélhetését garantáló hangszálak nem sérülnek – írja a BBC.

Az énekesnőnek a torokdaganatát kellett eltávolítani, és érthető módon rettegett attól, hogy a hangszálainak baja esik.  A hangszálak a torokműtétek során ugyanis sérülhetnek, ezért Alama Kante úgy döntött, hogy az altatás helyett a helyi érzéstelenítés és hipnózis kombinációját választja, hogy végig énekelhessen. Így az orvosok tudják, hogy épp kritikus területhez érnek-e.

Giles Dhonneur professzor a műtétet még áprilisban hajtotta végre, de csak a héten tartott sajtótájékoztatót a témában. A szakember elmondta: „A hasonló műtéteknél a fájdalom éber állapotban elkerülhetetlen, ezért a kisebb hatékonyságú helyi érzéstelenítés mellett szükség volt a hipnózisra is. A páciens mély transzba esett, és végig énekelt, amíg dolgoztam. Afrikában járt, és csodálatos dalokat osztott meg velünk” – fejtette ki.

A műtét remekül sikerült, Kante az orvosa szerint már teljesen felépült. A hölgy a The Times-nak elmondta, hogy hagyta magát vezetni a hipnózis során, és végig Szenegálban járt, ahol egy folyó partján dalolt, fájdalmat pedig egyáltalán nem érzett. Az orvos abban bízik, hogy a módszer szélesebb körben is alkalmazható lesz, s így megszűnik a torokműtétekkel járó hangszálsérülések veszélye.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/hangszalagok