Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Hamisított gyógyszerek a piacon

Az internet ideális terepet biztosít a hamis gyógyszerek terjedésének – és ez az iparág még jövedelmezőbb, mint a kábítószer-kereskedelem. Világszerte minden tizedik készítmény hamis, de Afrikában, ahol a legsúlyosabb a helyzet, a gyógyszerek 30 százaléka nem valódi.

A hamis gyógyszerek nemcsak, hogy hatástalanok, de akár mérgezőek is lehetnek. Javarészt az internet számlájára írható, hogy globális közegészségügyi veszélyt jelentenek. A kockázat immáron nemcsak az olyan igény szerint szedett gyógyszerekre terjed ki, mint a merevedési zavarok orvoslására vagy a fogyás elősegítésére választott termékek, hanem vényköteles gyógyszerekre is, amelyek például a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a rák kezelésére hivatottak. „A hamisítványok nem tartalmazzák kellő mértékben az elvárt összetevőket, és nem felelnek a meg a minőségi, biztonsági, illetve hatékonysági szabványoknak. A pácienseknek ezért többféle veszéllyel szembesülnek egyszerre. A mérgező anyagoknak való kitettség mellett akár súlyos mellékhatásokat is kiválthatnak” – hangsúlyozta Dr. Caroline Atlani, a Sanofi munkatársa a gyógyszergyár legutóbbi kutatásának alapján.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint világszerte a gyógyszerkészlet 10-15 százalékát teszik ki a hamis termékek, Afrikában pedig ez az arány akár 30 százalék is lehet. „A lakosság nagy része nincs tisztában a hamis gyógyszerek létezésével, ennélfogva a veszéllyel sem, ami ezek megvásárlása esetén érheti őket” – jegyezte meg Dr. Atlani a 2014-es eredmények kapcsán. A Sanofi európai fogyasztói felmérése arról tanúskodik, hogy az 5 010 résztvevőnek csupán az ötöde társítja a „hamisítás” szót a gyógyszerekhez, noha 66 százalékuk hallott már ugyanilyen folyamatról a kábítószerek esetében. Ami a hamisított gyógyszerek témakörét illeti, az európai megkérdezettek 77 százaléka állította, hogy nem kapott megfelelő tájékoztatást a témában, vagy pedig egyáltalán nem érdekelte a dolog.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/gyogyszerek-hamisitott