Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Kalciumból és D-vitaminból is megárt a sok

Idősebb nőknek a kezelőorvosok előszeretettel javasolnak kalciumot és D-vitamint, ám a Menopause című lapban nemrégiben közzétett egyik tanulmány szerint egyes nőkben ezek fokozott kalciumkiválasztást, illetve túl magas vérszintet okozhatnak.

A vizsgálat során 163 ötvenhét és kilencven év közötti fehér nőt kísértek figyelemmel, akiknél a D-vitamin szint túl alacsony volt. Az alanyoknak a napi 1200 mg-nyi kalciumszükséglet fedezésére kalcium-citrát tablettát adtak, emellett különböző dózisban D-vitamint is kaptak. Az eredmények azt mutatták, hogy a nők 9 százalékánál fokozott mértékben megnőtt a kalciumkiválasztás, 31 százaléknál pedig a vizeletben is túl magas volt a kalcium mértéke, pedig mindannyian az előírt adagban kaptak pótlást és egyiküknél sem állt fenn mellékpajzsmirigy-túlműködés. A vérben és a vizeletben jelentkező túl magas kalciumszint azért veszélyes, mert többek között vesekövet okozhat. A szakemberek azt is megfigyelték, hogy a túlzott kalciumkiválasztás elsősorban azokra a nőkre volt jellemző, akiknek a vizeletében a kalciumszint már eleve 132 mg felett volt, akiknél pedig 180 mg feletti volt ez az érték, még tovább nőtt ennek a kockázata, ugyanakkor minden egyes évvel 10 százalékkal csökkent is a rizikó.

A kutatásban résztvevő szakemberek megállapították, hogy egyes nők számára már a napi 500 mg-nyi kalciumutánpótlás is túl sok lehet, ezért érdemes mindenkinek, aki kalciumpótlásra készül, előtte végiggondolnia, hogy a napi élelmiszerekkel mennyi kalciumot visz be a szervezetébe, és annak függvényében kiszámítani, hogy mennyi pótlásra van szüksége.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/dvitamin-tuladagolas