Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Feleslegessé válhat az inzulininjekció?

A Bostoni Egyetem munkatársai egy olyan megoldáson dolgoznak, mely betegek millióit szabadítaná meg a mindennapi inzulininjekciójától.

A fejlesztők 2014 júniusában mutatták be a hordozható eszközt, mely folyamatosan méri a vércukrot, és automatikusan juttatja be a vércukor szintjét csökkentő hormont. A módszer, melyet 5 napon keresztül 20 felnőtt és 32 tizenéves cukorbetegen teszteltek, jóval hatékonyabbnak tűnik, mint a jelenleg elérhető mérőeszközök és inzulinpumpák. Ráadásul képes reagálni a túl alacsony vércukorszintre is, így kerülve el a cukorbetegség hagyományos kezelésekor jelentkező leggyakoribb komplikációt.

A New England Journal of Medicine oldalain bemutatott eszközt 1-es típusú cukorbetegség kezelésére fejlesztették ki. Ebben a betegségben a szervezet saját immunrendszere fordul a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei ellen, és azokat elpusztítva válik lehetetlenné az adekvát vércukorkontroll. A magas vércukorszint ezután fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A rendszer egy okostelefonból, folyamatosan működő vércukormonitorból és két pumpából áll, melyek a mérési adatok alapján ötpercenként juttatják be a szükséges inzulint, vagy a vércukor emeléséért felelős glukagont. Mindazonáltal, a vércukorszint napi kétszeri, hagyományos úton történő mérése továbbra is szükségesnek tűnik, hogy a beteg meggyőződhessen az új készülék helyes működéséről.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/bionikus-hasnyal