Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Arcról is felismerhetők a macsók és a papucsok?

A legújabb kutatás szerint a papucs férjek talán az arcformájuknak köszönhetik hátrányos helyzetüket a családban.

Egy friss kutatás kimutatta, hogy a keskenyebb koponyájú férfiakat kisebb valószínűséggel tekintik dominánsnak, mint a szélesebb koponyával rendelkezőket. A Stirling Egyetem pszichológusai arra kértek önkénteseket, hogy nézzék meg semleges arckifejezésű egyetemi hallgatók fényképeit, és értékeljék személyiségük dominanciáját. A kutatók az önkénteseket is lefényképezték, és megkérték őket, hogy töltsenek ki egy kérdőívet saját dominanciájuk értékelésére.

A Personality and Individual Differences szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók Viktoria Mileva vezetésével arról számoltak be, hogy erőteljes összefüggés tapasztalható a férfiak arcának szélesség-magasság aránya és aközött, milyen dominánsnak tartják magukat, illetve tartják őket mások. Ugyanez a jelenség nők esetében nem mutatható ki. Mileva szerint valószínűleg a szélesebb arc agresszivitást, motivációt és megbízhatóságot sugall, ezért az arcot néző emberek számára dominanciát sugall. Éppen ezért másképp viselkednek a széles arcú személlyel szemben, ami befolyásolja a széles arcú egyén magatartását.

A szakértők szerint ugyanakkor az is elképzelhető, hogy az arc nagyobb szélesség-magasság arányával rendelkező férfiak ösztönösen dominánsabbnak érzik magukat, talán a magasabb tesztoszteron szintnek köszönhetően. A korábbi kutatások egyébként azt mutatták, hogy a szélesebb arcú férfiakat általában agresszívabbnak tekintik, ugyanakkor a rövidtávú kapcsolatot kereső nők számára vonzóbbak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/macsoarcok