Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Ismerje fel a botulizmus tüneteit!

Nemrégiben nagy port kavart a szarvasgombás pesto okozta botulizmus, mely akár halálos kimenetelű is lehet. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont belgyógyásza a betegség figyelmeztető tüneteire hívja fel a figyelmet.

Az ÁNTSZ nemrégiben közölt információja szerint a feltehetően Keksz Zsolt által készített szarvasgombás pesto súlyos megbetegedést okozott a világ több táján- Grúziában és Franciaországban három, míg Magyarországot egy botulizmus esetet regisztráltak. Hogy valóban az érintett termék a felelős a problémáért, az ügyben még vizsgálat folyik.

Mi az a botulizmus?

A kolbászmérgezésként is ismert botulizmus egy igen ritka, ám veszélyes betegség, melyet a Clostridium botulinum talajbaktérium okoz. Mérge a bélfalon keresztül a vérbe jut, és az acetilkolin ingerületátvivő anyag felszabadulását gátolva idegkárosodást, izombénulást okoz. Leggyakrabban rosszul hőkezelt húsokról jut be az emberi szervezetbe a baktérium - így általában disznóvágás után üti fel a fejét-, ám tévedés azt hinni, hogy növényi termékekben ne fordulna elő- magyarázza dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont belgyógyásza.

Figyelmeztető tünetei

zavaró szemproblémák: homályos/kettős látás, pupillatágulat

szédülés

szájszárazság, nyelési problémák

gyomorpanaszok, görcsök

bénulás

Sajnos a betegséget nem minden esetben egyszerű diagnosztizálni, mivel a bénulásos tünetek miatt sokan szélütésre gyanakodnak- mondja dr. Kapocsi Judit. Pedig a betegség felismerése és a mielőbbi gyógyszeres kezelés életmentő jelentőséggel bír, hiszen nem sok idő után az idegméreg a légzést és a szívműködést is károsítja, így megfelelő terápia nélkül akár halállal is végződhet az állapot.

Mit tegyen, ha a tüneteket észleli magán?

Amennyiben botulizmusra gyanakszik, mihamarabb forduljon orvoshoz, aki antitoxin segítségével közömbösíti a mérget, így megállítható az állapot romlása. Súlyosságtól függően hosszabb rehabilitáció lehet szükséges.
Dr. Kapocsi Judit szerint bár ritka betegségről van szó, viszont nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés fontosságát! Mivel egy igen hőérzékeny baktériumról van szó, az ételek megfelelő hőkezelése kiemelt jelentőséggel bír, csakúgy, mint az alapos, meleg vízzel való lemosás, az esetleg szennyezett föld eltávolítása céljából.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/stroke-botulizmus