Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Orr nőtt a hátán

Egy portugál hölgy, akinek a nevét a lisszaboni Hospital de Egas Moniz munkatársai nem hozták nyilvánosságra, orrot növesztett a hátán nyolc évvel azután, hogy őssejtkezelésben részesült.

A kezelést egy bénulásos betegség tüneteinek enyhítése érdekében kapta, és annak idején sikertelennek bizonyult, így a váratlan fejleményre az orvosok sem számítottak. Az akkoriban 28 éves nő borzalmas hátfájásról panaszkodott, mivel a gerincénél egy idegkárosodás vezetett a bénulásához. A szakemberek abban bíztak, hogy az őssejtkezelés megoldja a problémát, de végül csalódniuk kellett: a fájdalmak ugyan enyhültek, a bénulás folyamatát nem lehetett megállítani.

Nyolc évvel később a nő újra elviselhetetlen fájdalmakra panaszkodott. Mikor az orvosok megvizsgálták, kiderült, hogy egy három centiméteres kinövés található a bőre alatt, amely főként orrszövetekből áll. Emellett idegvégződések és apró csontok is találhatóak a kinövésben, amely nem kapcsolódik a gerinc idegeihez. A kinövést Brian Dlouhy, a University of Iowa Hospitals and Clinics idegsebész műtötte meg, amelynek köszönhetően a nő fájdalmai mérséklődtek.

Jean Peduzzi-Nelson, a detroiti Wayne State University sejtkutató szakembere egy sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy a hasonló őssejtkezelések az esetek túlnyomó százalékában sikeresnek bizonyulnak, és csupán egy százalékban fordulhat elő hasonló sajnálatos eset.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/ossejtek-orrkinoves