Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Olcsóbb az otthoni vérnyomásmérés

A legfrissebb felmérési adatok szerint az egészségbiztosítóknak támogatni kellene az otthoni vérnyomásmérők vásárlását, mivel ezeknek a készülékeknek a segítségével rengeteg pénzt lehetne megspórolni az egészségügynek.

Az otthoni vérnyomásmérést minél előbb integrálni kellene a magas vérnyomás diagnózisának és kezelésének gyakorlatába - nyilatkozta Alejandro Arrieta, a Floridai Nemzetközi Egyetem munkatársa az Amerikai Szív Szövetség hírügynökségének - A kézi vérnyomásmérők pontosságának hála manapság a páciensek már otthon is képesek lehetnek figyelemmel követni a vérnyomásuk változásait, ezzel pedig pénzt spórolhatnak meg a biztosítóknak és az egészségügynek.- Az Egyesült Államokban több mint 76 millióan szenvednek a hipertenzió néven is ismert magas vérnyomás betegségben, és még ennél is többen vannak azok, akik nem tudnak vérnyomásbetegségükről. Az otthoni vérnyomásmérők segítségével azonban az emberek rendszeres időközönként ellenőrizhetnék a vérnyomásukat, ezzel is segítve a korai felismerést. Ezen kívül a már diagnosztizált betegek is képesek lehetnének otthon elvégezni a kontroll vizsgálatokat, így csak panasz esetén kellene orvoshoz fordulniuk.

A mostani kutatás során a tudósok 34 000 résztvevő egészségügyi adatait elemezték ki a 2008 és 2011 közti időszakból. Az adatok szerint a 20 és 44 év közti korosztályból 6 százalék volt a magas vérnyomással élők aránya, a 45 és 64 év közöttiek esetében 34 százalék, a 65 év felettieknél pedig 60 százalék. A biztosítás jellegétől és az életkortól függően az adatok szerint személyenként évi 33-166 dollárt (6600-33200 forint) lehet megtakarítani az otthoni vérnyomásméréssel. Ez tíz évre kivetítve 415-1364 dollárt (83 000-272 800 forint) jelent, így a biztosítóknak mindenképpen érdekükben állhat, hogy támogassák az otthoni vérnyomásmérők vásárlását. A kutatásról részletesebben a Hypertension című orvosi szaklap július 14-ei számában olvashatnak az érdeklődők.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/olcsobb-vernyomasmeres