Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A szeméremajkak esztétikája

A vaginát érintő szépészeti műtétek különösen a fiatal nők körében népszerűek. A 18-24 közötti brit nők elsősorban a szeméremajkaikkal elégedetlenek: évente mintegy 1150 nő dönt úgy, hogy, hogy a nagyajkait szeretné kisebbé műttetni – írja a Daily Mail.

„A méret és a szimmetria az, ami elsősorban számít, amikor ezek a páciensek orvoshoz fordulnak. A szakemberek szerint a problémát az okozza, hogy az erotikus illusztrációkon és a pornófilmekben ábrázolt női nemi szerv a nőkben azt az érzést kelti, hogy nem elég vonzóak, sőt: nem normális a szeméremajkaik mérete és formája. A legtöbb nő egész egyszerűen nincs tisztában azzal, hogy micsoda eltérések lehetnek a vagina külsejével kapcsolatban, és milyen széles az a spektrum, ami teljesen megszokottnak számít” – tudjuk meg a University of Queensland friss felméréséből.

A jelenség eredményeként az egészségügyi támogatással végzett labioplasztikák száma 2001 óta az ötszörösére nőtt.  Ezek mögött a műtétek mögött semmilyen racionális egészségügyi érv nincs, csupán arról van szó, hogy a nők nem érzik vonzónak a nemi szervük külsejét. Claire Moran, a kutatás vezetője elmondta, hogy a megkérdezett nőknek fogalmuk sincs, milyen sokféle nemi szerv létezik, csupán arra vágynak, hogy a meztelen modellek erősen retusált képeihez hasonlítson a testük.

„A gond az, hogy ezek a nők retusált képeket látnak, aminek nincs köze a valósághoz. Emellett még mindig tabu a női nemi szerv, sokan csak a sajátjukat látják egész életükben a maga hús-vér valóságában. Ráadásul az intimgyanta miatt jobban előtérben van a nemi szerv, így többet aggódnak annak külseje miatt a fiatal nők, mint mondjuk harminc évvel ezelőtt” – tette hozzá Moran. A probléma kulcsa szerinte a tudatos felvilágosító kampányokban rejlik, amelynek során a fiatal lányok illusztrációk segítségével ismerhetik meg a női nemi szerv sokféleségét és működését.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/intim-szemerem