Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Fantomterhesség helyett hererák

Az első gyermekét váró édesapa, aki ugyanolyan tüneteket produkált, mint várandós felesége, elszörnyedve tudta meg, hogy ezek valójában a hererák jelei voltak.

Valahányszor a kismama, Bethann Meakin, hányingerről vagy „kívánósságról” panaszkodott, partnere, Adrian Tinsley is ugyanezeket a tüneteket mutatta. A Couvade-szindróma néven ismert jelenség terhes nők partnereit érintheti, és olyan tünetek jellemzik, mint a reggeli hányás, görcsök, hátfájdalom és haspuffadás. A kismama eleinte csak nevetett párja rosszullétein, egészen addig, amíg egy héttel gyermekük születése előtt a férfi kínzó hátfájdalomra ébredt az éjszaka közepén. Miután bevitték a kórházba, Adrian megemlítette az orvosoknak, hogy egy csomó van a heréjében. Nyolc órával később a vizsgálatok kimutatták, hogy hererákban szenved, és a daganat már öt éve megvan a szervezetében.

Adrian így nyilatkozott: „Tudtam, hogy már öt éve megvan az a csomó, de sosem hittem, hogy rák. 2009-ben ki is vizsgáltattam, de akkor azt mondták, hogy csak folyadék, és nem kell aggódnom.” A hererák leggyakrabban 15-44 éves férfiakban alakul ki, és Magyarországon évente 250-280 az új hererákos betegek száma. Ez az egyik legjobban kezelhető ráktípus: a betegek 97 százaléka több mint öt évvel túléli a diagnózist. Az orvosok három daganatot találtak Adrian testében: egyet a heréjében, egyet az ágyékában, egyet pedig a hátában. Átszállították egy másik kórházba Birminghambe, és három nap múlva megkezdték a kemoterápiát.

A felesége, Bethann, így emlékezett vissza a történtekre: „Azt hittem, hogy csak Couvade-szindrómája van. Valahányszor fájt a hátam, neki is fájt. Amikor hányingerem volt, neki is. Még a kívánósság is előjött nála. Egyszer két hétig csak sajtburgert akart enni. Amikor felriadt éjszaka a hátfájással, előző nap voltam a kórházban összehúzódásokkal, és azt hittem, megint csak az én tüneteimet tükrözi. A diagnózis azonban teljesen felborította az életünket.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/fantomterhesseg-here