Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Halálos sms

Az Egyesült Államokban tíz évvel ezelőtt vezették be az első olyan törvényt, amely tiltja az sms-ezést autóvezetés közben. Mivel a jogszabályok államonként eltérőek, egy kutatócsoport azt vizsgálta, hogyan befolyásolják a halálos autóbalesetek előfordulását a különböző szigorúságú törvények.

Dr. Alva O. Ferdinand, az Alabama Egyetem kutatója, az American Journal of Public Health szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy bár jelenleg az Egyesült Államok 44 államában tiltják minden autóvezetőnek az sms-ezést, de vannak eltérések a jogszabályok szigorát tekintve.

Az sms-ezés olyan tevékenység, amely elterelheti a figyelmet a vezetésről, így a sofőr nem az utat figyeli. A szöveges üzenetek küldése rendkívül elterjedt az amerikai társadalomban: a lakosság havonta körülbelül 171,3 milliárd sms-t küld. A tinédzserek mintegy 25 százaléka ismeri el, hogy vezetés közben legalább egyszer válaszol sms-re, a felnőttek körében pedig 10 százalék ennek aránya. Sms-ezés közben egy átlagos sofőr szeme 5 másodpercig terelődik el az útról, ami 90 km/óra sebességnél azt jelenti, hogy egy futballpályányi távolságot tesz meg vakon. A figyelmetlen autóvezetés veszélyt jelent az autóvezetőre, az utasokra és a gyalogosokra is.

Az Alabama Egyetem kutatásához a szakértők az úgynevezett Fatality Analysis Reporting System halálozási regiszter adatait vizsgálták 2000 és 2010 között. Eredményeik azt mutatták, hogy a legszigorúbb sms-ezést tiltó törvényekkel rendelkező államokban a tilalom a halálos balesetek 3 százalékos csökkenését eredményezte az összes korosztályban. A csak a fiatal autóvezetőket célzó elsődleges tilalom bizonyult a leghatékonyabbnak, ez 11 százalékkal csökkentette a halálozást a 15-21 éves korosztályban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/halalos-sms