Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Vérünkben kódolt az öngyilkosság?

A kutatók felfedezték, hogy a stressz az SKA2 kémiai átalakulását okozza, és az öngyilkos hajlamú emberek a gén alacsonyabb szintjével rendelkeznek.

E változás egyszerű vérvizsgálattal történő kimutatásával lehetővé válhat, hogy az orvosok előre jelezzék egy személy öngyilkossági kockázatát, és megfigyelhessék azokat, akik a legnagyobb valószínűséggel tehetnek kárt önmagukban. Az SKA2 gén az agy prefrontális kérgében fejeződik ki, azon az agyi területen, amely a negatív gondolatok gátlásában és az impulzív viselkedés szabályozásában játszik szerepet. A sejt magjába „kíséri” a stresszhormonokat, hogy hatásukat kifejtve csökkenthessék a stressz-szintet. Ha azonban nincs elegendő SKA2, vagy módosult, a stresszhormon receptor nem képes elfojtani a kortizol stresszhormon felszabadulását az agyban, ami öngyilkos gondolatokhoz vezet.

Zachary Kaminsky, a Johns Hopkins Egyetem orvosi karának professzora így nyilatkozott az eredményekről: „Az öngyilkosság súlyos, megelőzhető közegészségügyi probléma. Prevenciós erőfeszítéseinket azonban nagymértékben gátolta az, hogy nem rendelkezünk olyan módszerrel, amellyel előre lehetne jelezni, mely személyek vannak kitéve az öngyilkosság fokozott kockázatának. Az új vérvizsgálatunkkal viszont úgy szoríthatjuk vissza az öngyilkosság előfordulását, hogy azonosítjuk ezeket a személyeket, és időben beavatkozunk a katasztrófa elhárítása érdekében.” A The American Journal of Psychiatry szaklapban megjelent kutatásban a szakértők az SKA2 gén mutációit vizsgálták elmezavarban szenvedett emberek agyában, akik öngyilkosság következtében vesztették életüket, majd ezeket az adatokat egészséges emberekével hasonlították össze. Kimutatták, hogy az öngyilkosokban jelentősen alacsonyabb volt az SKA2 szintje. Az is kiderült, hogy ebben a gyakori mutációban egy olyan módosulás következett be, amely megváltoztatta a gén működését. A módosulás során metilcsoport nevű vegyületek adódnak hozzá a génhez. A vérvizsgálatok azt mutatták, hogy az öngyilkos gondolatok vagy kísérlet kórtörténetével rendelkező emberekben magasabb volt a metiláció szintje az SKA2 génben.

A kutatók ezután egy minta kidolgozása segítségével 80 százalékos pontossággal előre tudták jelezni, mely résztvevők tapasztalnak öngyilkos gondolatokat, illetve követtek el már öngyilkossági kísérletet. Az öngyilkosság magasabb kockázatának kitett személyeket 90 százalékos pontossággal sikerült előre jelezni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/ongyilok-genek