Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Tényleg butít az alkohol

A legújabb kutatási eredmények szerint a középkorúaknál jelentkező alkoholproblémák kétszeresére növelhetik a későbbi memóriagondok kialakulási esélyét.

Amerikai tudósok szerint az alkoholproblémákkal küzdő 50-es és 60-as férfiak és nők esetében sokkal nagyobb a későbbi memóriagondok kialakulási esélye. A mostani adatok is bizonyítják, hogy a túlzott alkoholfogyasztás idővel súlyosan károsíthatja a mentális képességeket. "Ez egy nagyon komoly közegészségügyi probléma, amit minél előbb orvosolni kell - írják a kutatók, akik 6500 középkorú amerikait interjúvoltak meg a múltbeli alkoholfogyasztási szokásaikról - Az eredmények szerint a korábban alkoholproblémákkal küzdők esetében kétszeres volt a későbbi súlyos memóriazavarok kialakulási esélye. Azt eddig is tudtuk, hogy az alkoholfogyasztás rossz hatással van az agyműködésre, de úgy tűnik, nem csak az számít, hogy mennyit iszunk - nyilatkozta Dr. Iain Lang, az Exeter Orvosi Egyetem vezető kutatója - Az is fontos, hogy milyen problémák merülnek fel a mindennapok során az alkohol miatt, illetve, hogy mások mennyire veszik észre és említik meg a problémánkat."

Dr. Lang szerint nagyon fontos, hogy tartsuk magunkat a napi, illetve heti ajánlott alkoholmennyiséghez, mivel a túlzott alkoholfogyasztás a demencia kialakulási esélyét is növelheti. "Egyre több bizonyíték mutat arra, hogy az alkoholfogyasztás károsíthatja a kognitív folyamatokat idősebb korban, és az olyan súlyos kognitív zavarok kialakulását is elősegítheti, mint az Alzheimer-kór" - nyilatkozta Dr. Doug Brown, az Alzheimer Társaság kutatási és fejlesztési igazgatója. "Természetesen nem kell teljesen elhagyni az alkoholt: az egészséges étrend, a füstmentes élet és a rendszeres testmozgás mellett ugyanis nyugodtan megihatunk egy-két pohár vörösbort, ezzel ugyanis még jót is tehetünk egészségünknek" - tette hozzá Dr. Brown. A kutatás részletes leírása a The American Journal of Geriatric Psychiatry című orvosi szaklapban olvasható.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/alkohol-butito